Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Crezi ca Facebook iti invadeaza viata personala? Asa si este

Tags: confidentialitate online, facebook, date personale, distribuire informatii personale, setari de confidentialitate

Cum putem sa ne mai protejam intimitatea pe Facebook? Conform unui studiu recent realizat de Consumer Reports, din ce in ce mai multi utilizatori ai retelei de socializare aleg sa minta si sa divulge informatii personale false.
Numarul de utilizatori care aleg sa falsifice informatiile personale, cum ar fi data de nastere, este in continua crestere, acesta dublandu-se fata de acum doi ani. Oamenii devin tot mai vigilenti cand vine vorba de impartasirea informatiilor personale atat prietenilor din lista, cat si publicului larg. Majoritatea celor intervievati au luat masuri suplimentare de siguranta pentru protejarea datelor personale, restrictionand accesul altor utilizatori la pagina lor de profil si inlaturand multe aplicatii si jocuri.
 
Se stie faptul ca Facebook si celelalte retele de socializare colecteaza o cantitate enorma de informatii despre utilizatorii lor, acestea fiind distribuite mult mai rapid decat ne-am imagina. Iar atunci cand folosim aplicatii terte, le conferim acestora dreptul de a accesa toate informatiile noastre personale, cat si pe cele ale prietenilor. Butonul “Like” este de asemenea o functie controversata, deoarece ii permite retelei de socializare sa ne cunoasca preferintele si sa ne realizeze un profil complet.
 
Iata cateva dintre constatarile interesante ale studiului:
 
Unii utilizatori distribuie prea multe informatii personale
Studiul releva faptul ca aproximativ 4,8 milioane de utilizatori si-au facut publice pe Facebook planurile de calatorie sau locatia prezenta (informatii ce pot fi utilizate de rau-facatori, hoti, etc.) si 4,7 milioane de utilizatori au dat “like” unei pagini referitoare la o boala sau un tratament (informatii ce pot fi utilizate de companiile de asigurari de sanatate).
 
Unii utilizatori nu folosesc setarile de confidentialitate
Aproximativ 13 milioane de utilizatori au declarat ca nu cunosc si nu au folosit vreodata setarile de confidentialitate, iar 28% dintre utilizatori isi fac informatiile si postarile publice.
 
Facebook colecteaza mai multe date personale decat ne-am putea imagina vreodata
Stiati ca Facebook primeste un raport de fiecare data cand este accesat un site ce contine butonul “Like”, chiar daca utilizatorul nu da niciodata click, nu este logat in cont, sau nici macar nu are cont Facebook?
 
Informatiile pe care le distribuiti pe Facebook sunt vizibile unei audiente mai largi decat v-ati dori
Chiar daca ati restrictionat accesul la informatiile personale, daca unul dintre prietenii dvs. foloseste o aplicatie Facebook, respectiva aplicatie poate permite transferarea datelor catre companii terte, fara stirea dvs.
 
Studiul releva de asemenea faptul ca multi utilizatori Facebook distribuie informatii care le pot fi daunatoare pe viitor, cum ar fi postarile prin care sunt identificati membrii familiei sau comentariile care atesta consumul de alcool. Iar butonul “Like” pare a fi cel mai periculos instrument de acest tip, acesta indicand o gama larga de preferinte (religioase, sexuale, etc.).
 
 
Ce putem invata din acest studiu? In primul rand, faptul ca ar trebui sa fim mai rezervati in interactiunile pe Facebook si sa ne gandim de doua ori inainte de a posta ceva ce ne-ar putea dauna intr-o buna zi.
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016