Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum iti gaseai, in 1960, partenerul pe internet

Tags: online dating, femei, barbati, new york, match.com

Cu 40 de ani inainte ca Mark Zuckerberg sa inventeze Facebook, cativa studenti de la Harvard au creat Operation Match, precursor al serviciului online dating. Jurnalistii de la New Yorker raporteaza ca in 1965, Lewis Altfest, un contabil de 25 de ani, si prietenul lui Robert Ross, un programator care lucra pentru IBM, si-au facut apoi propria versiune: Project TACT (Technical Automated Compatibility Testing) pentru tinerii new york-ezi.
Clientii plateau cinci dolari si trebuiau sa raspunda la peste 100 de intrebari, cum ar fi, de exemplu, aceea adresata femeilor daca acestea ar prefera sa-si gaseasca barbatul visurilor "in padure, taind lemne, intr-un studiou pictand sau intr-un garaj, plin de ulei de frana pe maini". Barbatii erau, in schimb, intrebati care este coafura pe care o prefera la o femeie. Raspunsurile erau introduse apoi in computerul IBM 1400 Series care scotea apoi cinci cartonase albastre pentru femei si cinci cartonase roz pentru barbati pe care era scris numele partenerului ideal.
 
TACT a ajuns, in cele din urma, sa-si ofere serviciile intregului New York, inregistrand, pe parcursul unui singur an, peste 5.000 de abonati, dar se pare ca era cu un pas inaintea vremurilor sale, caci a ajuns la tribunal sub acuzatia de prejudiciere a bunelor moravuri. Procurorul cazului, Aaron E. Koota, i-a cerut Marelui Juriu, in 1966, sa impuna un anumit tip de control pentru a nu le lasa criminalilor si perversilor portite deschise "in acest domeniu atat de profitabil". 
 
In zilele noastre, Match.com, care a luat viata in 1995, este cel mai mare site de dating din lume si are aproximativ 20 de milioane de membri. In 2010, a adunat peste 1 miliard de dolari numai din taxele de intalnire. Conform unui studiu propriu, mediul online reprezinta acum locul trei in randul celor mai des intalnite metode prin care oamenii de cunosc (locul intai: scoala/ locul de munca, iar locul doi - prin intermediul familiei/ prietenilor). Una din sase casatorii este rezultatul intalnirilor facilitate de site-urile de dating. 
 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016