Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facebook se muta la Polul Nord

Tags: facebook, polul nord, suedia, server, centru de date

De fapt, aproape de Polul Nord. Si nu cu totul, ci doar infiinteaza o noua baza pentru serverele sale, undeva la marginea Cercului Polar. Pare o miscare ciudata? Nu este. E chiar strategica si „verde” pe deasupra.
Cum numarul utilizatorilor sai a crescut considerabil in ultimii patru ani, depasind in prezent cifra de 800 de milioane, Facebook a considerat ca are nevoie de o noua baza de servere care sa deserveasca utilizatorii europeni. Asa incat, s-a luat decizia construirii unui centru de date intr-un mic orasel din Suedia numit Lulea.
„Facebook are mai multi utilizatori in afara SUA decat in interior. Era si timpul pentru noi sa ne extindem in Europa”, a explicat un reprezentant al companiei pentru AFP.
Compania a avut de ales intre mai multe locatii din Europa, insa, in cele din urma, a ales localitatea suedeaza datorita temperaturilor foarte scazute de aici – importante pentru racirea serverelor – dar si datorita posibilitatii de a utiliza energie alternativa.   
Realizarea centrului de date va creste performanta utilizarii platformei de socializare peste tot in Europa. Exista totusi si o problema. Mai multe voci sustin ca alegerea Facebook este una gresita, intrucat legislatia suedeza este extrem de permisiva in ceea ce priveste confidentialitatea datelor. Astfel, amplasarea serverelor in orasul Lulea va expune utilizatorii europeni unor posibilile interceptari ale Sistemului de aparare nationala radio din Suedia. Aceasta institutie urmareste si inregistreaza atat convorbirile telefonice cat si activitatea online dispre si catre Suedia, ca masura de aparare impotriva terorismului.
Ca raspuns la aceste ingrijorari, reprezentatii Facebook au afirmat ca acest lucru nu va afecta toti utilizatorii, ci doar pe cei care sunt suspectati de terorism sau alte fapte deosebit de grave. In plus, agentia suedeza va urmari activitatea online doar in masura in care aceasta constituie o amenintare la adresa tarii.     
Centrul de date va avea o suprafata de 28.000 mp, fiind situat la 100 km sud de Cercul Polar. Proiectul va fi finalizat in 2014, intreaga investitie ridicandu-se undeva la suma de 780 milioane de dolari.
Autor: Lacramioara Vidru


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016