Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Latura intunecata a Facebook-ului: narcisismul

Tags: narcisism, facebook, exhibitionism, personalitate narcisista

Cercetatorii britanici au descoperit ca exista o legatura directa intre Facebook si alte retele de socializare si narcisismul social distructiv. Asfel, persoanele care au o personalitate narcisista au in general mai multi prieteni pe Facebook, se tag-uiesc in mai multe poze si isi actualizeaza statusul mai frecvent decat restul.
Studiul respectiv a fost publicat in jurnalul “Personalitatea si diferentele individuale” si a descoperit, printre altele, faptul ca persoanele narcisiste raspund intr-un mod mai agresiv la comentariile nefavorabile care le sunt adresate pe Facebook si isi schimba mai frecvent statusul si pozele.
 
Exista mai multe studii anterioare care indica o legatura puternica intre narcisism si modul de utilizare a retelei de socializare, insa acesta din urma demonstreaza ca exista o legatura directa intre numarul de prieteni de pe Facebook si cele mai “toxice” elemente ale personalitatii narcisiste.
 
Cercetatorii au masurat in mod special doua elemente “distructive din punct de vedere social” ale narcisismului: exhibitionismul, care include egoismul exacerbat, vanitatea, superioritatea si tendintele exhibitioniste, si exploatarea celor din jur, care include dorinta de a manipula si de a profita de ceilalti.
 
Astfel, conform studiului, cu cat o persoana inregistreaza un scor mai mare in ceea ce priveste exhibitionismul, cu atat acesta are mai multi prieteni pe Facebook, multe astfel de persoane avand peste 800 de prieteni. De asemenea, cei cu personalitate narcisista sunt mult mai dispusi sa accepte solicitari de prietenie din partea unor necunoscuti si sa ceara sprijin pe retelele de socializare, insa sunt mult mai putin dispusi sa ofere sprijin la randul lor.
 
Exista o tendinta clara, mai ales in randul adolescentilor, de supraapreciere a propriei persoane si se pare ca din ce in ce mai multi studenti americani si britanici devin narcisisti. Prin urmare, cercetatorii sustin ca este foarte importanta depistarea influentelor negative ale comunicarii pe Facebook pentru evitarea unor consecinte grave.

Sursa: The Guardian
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016