Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Socant: Unele companii cer candidatilor datele de logare in conturile Facebook

Tags: profil facebook, interviu de angajare, angajatori, confidentialitate

Nu mai este de mirare ca unii angajatori le verifica potentialilor angajati profilurile de Facebok inainte de angajare, insa conform Associated Press, unii au inceput sa le ceara candidatilor datele de logare in conturile personale, ceea ce constituie cu siguranta o incalcare a dreptului la confidentialitate.
Spre exemplu, Associated Press relateaza povestea lui Justin Bassett, un statistician din New York, care a participat recent la un interviu de angajare unde i-au fost cerute informatiile de logare in contul de Facebook, dupa ce recrutorul nu reusise sa ii acceseze profilul, acesta fiind privat.
 
Candidatul respectiv a refuzat sa ofere astfel de informatii personale si si-a retras cererea de angajare, sustinand ca nu poate lucra pentru o astfel de companie, insa avand in vedere lipsa locurilor de munca, cu siguranta exista multi alti candidati care, fiind confruntati cu aceeasi problema, nu isi pot permite sa refuze sa ofere astfel de detalii personale.
 
Orin Kerr, un profesor al Universitatii George Washington, a declarat ca o astfel de abordare este "ca si cum i-ai cere cuiva cheile casei", fiind o incalcare grava a dreptului la intimitate.
 
Odata cu cresterea popularitatii retelelor de socializare, tot mai multi angajatori urmaresc profilurile de Facebook sau Twitter ale viitorilor sau actualilor angajati. Exista alte companii care, desi nu cer angajatilor parolele, le solicita totusi acestora sa se imprieteneasca pe Facebook cu managerii departamentelor de Resurse Umane sau sa se logheze in conturile de Facebook in timpul interviului de angajare, folosind computerul firmei. Odata angajati, persoanele respective trebuie sa semneze contracte prin care le este interzis sa vorbeasca in mod negativ despre companie pe canalele social media.
 
Exista multe intrebari cu privire la legalitatea si moralitatea acestei practici si, desi candidatii nu pot face nimic pentru a preveni angajatorii sa le spioneze paginile de profil publice, acestia pot totusi sa refuze sa le furnizeze acestora informatiile de logare sau sa aleaga sa isi pastreze profilul vizibil doar pentru prietenii din lista.
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016