Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cine beneficiaza de majorarile salariale din 2013

Tags: salariul minim pe economie, dezbatere publica, fondul monetare international, ministerul muncii

Prima etapa de majorare a salariului minim pe economie se va simti in buzunarele romanilor de la 1 februarie, de care vor beneficia peste 430.000 de salariati, iar in a doua etapa, salariul minim va ajunge la 800 de lei si vor fi peste 670.000 de beneficiari.
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 750 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2013, reprezentand 4,44 lei pe ora, incepand cu data de 1 februarie 2013, potrivit proiectului de Hotarare pus in dezbatere publica de Ministerul Muncii.

Initiatorii proiectului de act normativ precizeaza ca nivelul salariului minim garantat in plata se majoreaza cu 7,14 la suta fata de anul 2012.

Mai mult decat atat, de la data de 1 iulie 2013, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 800 de lei lunar, reprezentand 4,74 lei pe ora, nivelul acestuia, dupa cea de-a doua majorare, fiind cu 14,29 la suta mai mare fata de anul 2012.

"Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celui prevazut constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei", se arata in proiectul de HG.

In nota de fundamentare care insoteste documentul se precizeaza ca de majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata vor beneficia 436.361 de persoane din sectorul concurential, in cazul cuantumului de 750 lei lunar, si 677.267 persoane din sectorul concurential, in cazul cuantumului de 800 lei lunar.

Proiectul de HG va fi in dezbatere publica pana in 30 ianuarie, aceasta decizie fiind luata de Guvern in urma consultarilor cu Fondul Monetar International.

Surse oficiale au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, ca salariul minim brut pe economie va fi majorat in acest an in doua etape, cu 50 lei de la 1 februarie, ajungand astfel la 750 lei, iar din luna iulie va urca la 800 lei.  



Autor: Ana Tudor


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016