Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fals, adevarat, ba nu, FALS!

Tags: fals, adevarat, mit, marele zid chinezesc, alcool, oameni, cimpanzei, rechini

Daca o afirmatie este repetata de prea multe ori capata credibilitate si devine "adevarata". Veti fi uimiti sa vedeti ca cele enumerate mai jos sunt unele fapte de care nu v-ati indoit pana acum sunt neadevarate.
Marele Zid Chinezesc nu se vede din spatiu.

The Great Wall of China is not visible from space
 
Desi Marele Zid Chinezesc este foarte mare (are vreo 9.000 de km), dar este imposibil sa fie vazut din spatiu, nici macar de pe o orbita foarte joasa. Se prea poate ca afirmatia sa fi pornit ca o metafora pentru a reda grandoarea constructiei.
 
Stiti insa ce se poate vedea din spatiu? Luminile oraselor aprinse odata cu lasarea inserarii.
 
Nu ne folosim numai 10% din capacitatea creierului. 

We do not use just 10% of our brains
 
Acest mit este foarte raspandit si este folosit in campaniile publicitare si in cultura populara de ani buni. Desi, in orice moment pe care l-am lua in calcul, doar un numar relativ redus de neuroni sunt activi, asta nu inseamna ca restul creierului sta degeaba.
Functionarea creierului nu este extrem de bine localizata: diverse parti se ocupa de diverse lucruri in momente diferite.
 
Alcoolul nu te incalzeste.

Alcohol does not make you warmer
 
Colegii de pahar pot spune ca pot sa mearga in tricou in toiul iernii, cu conditia sa fii baut bine inainte.

Din nefericire, alcoolul te incalzeste doare pe moment, caci ne dilata vasele de sange, fortand sangele sa fie mai aproape de piele si de receptorii nervosi. Si atunci aerul rece infuleca toata caldura care era, initial, la adapost in trupul nostru. Si putem sa facem hipotermie.
 
Taurii nu se infurie cand vad rosu

Bulls are not enraged by the color red
 
Matadorii Spaniei si de peste tot din lume, de altfel, isi flutura capele rosii in efortul de a-i infuria pe tauri, pentru purul entertainment al spectatorilor. Si uite asa am ajuns sa credem ca rosul ii infurie pe tauri.

Realitatea este insa ca taurii nu disting culorile. Nu-i enerveaza culoarea, ci miscarea capei.
 
Oamenii nu provin din cimpanzei

Humans did not evolve from chimpanzees
 
Scepticii in ale evolutionismului pot spune ca este imposibil ca oamenii sa fi evoluta din cimpanzei. Si au dreptate.

De fapt, si oamenii, si cimpanzeii au evoluat dintr-un stramos comun. Milioane de ani in urma, acest stramos s-a impartit in doua neamuri care s-au transformat in maimute si hominizi, precursorii oamenilor.

De aici si relatia stransa dintre cele doua neamuri.
 
Parul si unghiile nu ne mai cresc dupa ce murim

Hair and nails do not continue to grow after death
 
Undeva, candva, a aparut un zvon, confrom caruia unghiile si parul continua sa ne creasca dupa moarte. De aici si scenele teribile din filmele de groaza in care mortii vii au unghii uriase si munti de par.
 
De fapt, este doar o falsa impresie. Pielea din jurul unghiilor si a firelor de par pierde apa si se contracteaza, lasand impresia ca parul si unghiile au crescut. Adevarul este ca, dupa ce murim, nu mai creste nimic.
 
Rechinii chiar fac cancer

Sharks can get cancer
 
Cartea Rechinii nu fac cancer de I. William Lane este sursa acestui zvon fals. Rechinii au un sistem imunitar complex si foarte puternic care include in cartilaj un inhibitor angiogenin. Acesta nu impiedica insa aparitia carcinoamelor. Exista dovezi ca si rechinii fac cancer. 

Mitul insa a dus la reducerea populatiei de rechini si la folosirea cartilajului lor pentru a preveni cancerul. Ceea ce nu se intampla.
 
Barbatii nu se gandesc la sex la fiecare sapte secunde

Men don't think about sex every seven seconds
 
Barbatii se gandesc la sex din plin. Cam la fiecare sapte secunde, conform unei vorbe din popor. Daca-i intrebi direct, probabil ti-ar spune ca asa si este.

Din (ne)fericire, statisticile spun ca barbatii au fantezii cel putin o data pe zi. Se prea poate ca acest lucru sa fie valabil doar in cazul a 54% dintre ei. Si asta pentru ca interviurile fata in fata nu sunt sigure in ceea ce priveste redarea unor cifre reale. Si vorbim despre un fapt care nu poate fi nici macar cuantificabil. 

In orice caz, "sapte secunde" este o supraestimare.
 
 
Autor: Petru Scraba


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016