Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cat si pe ce vor cheltui romanii de sarbatori

Tags: cheltuieli craciun, cadouri craciun, buget sarbatori, cheltuieli revelion 2013, studiu, cheltuieli mos nicolae

Pe principiul fie criza cat de rea, tot luam cate ceva, romanii nu par dispusi sa renunte la cadouri. Ba chiar s-au gandit deja cam cat ar fi dispusi sa cheltuiasca in perioada sarbatorilor de iarna.
De Mos Nicolae,  de exemplu, 77,1% dintre romani intentioneaza sa ofere cadouri celor dragi, suma medie estimata a fi cheltuita in acest scop fiind de 208,56 lei. Cadourile vor consta cu precadere in  dulciuri (52,4%), jucarii (30,5%) precum si articole de imbracaminte sau incaltaminte (28,5%).

Apoi, de Craciun si Revelion bugetul mediu alocat este de 1255,47 lei (in crestere fata de anul trecut cand acesta a fost de doar 1046,75 lei). Putin peste 45% dintre romani au afirmat ca bugetul pe 2012 este similar celui din 2011, in timp ce 16% declara ca vor cheltui mai mult decat anul trecut.      

„Romanii resimt inca efectele crizei financiare, acesta afectand modul in care aleg sa-si imparta si dimensioneze bugetul alocat Sarbatorilor de Iarna. Cresterile de buget inregistrate pentru categoriile analizate  nu sunt unele cantitative,  de volum, ci, mai degraba motivate de cresterea accentuata a preturilor precum si de devalorizarea monedei nationale”, explica relizatorii studiului.

Pentru cumpararea produselor alimentare,  romanii intentioneaza sa aloce cu ocazia sarbatorilor de iarna, un buget mediu de 501,04 lei, ceva mai mare comparativ cu cel din 2011 (422,27 lei), crestere care este pusa din nou pe seama cresterii preturilor.

Produsele nealimentare, precum haine, incaltaminte, cosmetice etc., au o pondere relativ  similara in bugetul de cheltuieli comparativ cu anul trecut, suma alocata fiind in medie 414,08 lei.

In ceea ce priveste calatoriile in perioada sarbatorilor de iarna, in jur de 12% dintre persoanele intervievate au alocat buget pentru acest tip de cheltuieli, suma medie fiind de  1384,17  lei.

Iar daca nu pleaca in nicio excursie, romanii vor macar sa iasa in oras, la un restaurant. Asa ca intentioneaza sa aloce pentru acest lucru, in medie, 372,48 lei.

Aproape 85% dintre romani vor oferi cadouri celor dragi de Craciun si Revelion, procentul fiind in crestere comparativ cu anul 2011, cand 82% si-au manifestat aceasta intentie.

Cele mai multe cadouri vor contine articolele de imbracaminte/incaltaminte (47,9%),  cosmetice/parfumuri (33,4%),  jucarii (33,2%), ciocolata/ cafea (28,8%) etc.

Doar 35,2% dintre cei intervievati intentioneaza sa cumpere un brad natural de Craciun in timp ce 45,7% il vor folosi pe cel artificial din anii trecuti, iar  9,3% dintre respondenti au declarat ca nu vor avea un brad de Craciun.

Putin peste o treime dintre respondenti (33,5%) isi doresc sa achizitioneze anumite produse insa nu o pot face din cauza limitarilor financiare, pe prima pozitie situandu-se carnea (19,0%). Urmatoarele 3 pozitii in acest clasament sunt ocupate de produsele nealimentare  din categoria IT (15,7%), TV & electronice (11,9%) si electrocasnice (8,6%).

In ceea ce priveste Revelionul 2013, marea majoritate a romanilor (88% ) il vor petrece in tara, in timp ce numai  3,8% vor pleca in strainatate, iar 2,3%  vor fi la serviciu.

Dintre cei care vor petrece Revelionul in tara, 78,6% vor sarbatori acasa, in propria locuinta sau in locuinta prietenilor/rudelor. Numai 12,3% dintre acestia vor merge la un restaurant sau in club, 8,9% i vor petrece in aer liber, iar 7,5% intr-o statiune montana. 
Autor: Lacramioara Vidru


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016