Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Demografia utilizatorilor de internet din Europa Centrala si de Est

Tags: internauti, date demografice, europa centrala si de est, cee, romania, utilizatori de internet

Pietele din Europa Centrala si de Est (CEE) nu ar trebui privite ca pe o entitate omogena. Afara de unele asemanari regionale, in ceea ce priveste maturitatea pietei si perspectiva dezvoltarii, exista de asemenea diferente semnificative care ar trebui luate in considerare. Caracteristicile socio-demografice constitutie din acest punct de vedere un important factor diferentiatior intre tarile CEE.
Desi in majoritatea statelor CEE utilizatorii sunt distribuiti in mod echitabil sau aproape echitabil in ceea ce priveste sexul, se pot observa unele exceptii cel putin interesante. Potrivit unui studiu Gemius, in Turcia, majoritatea utilizatorilor de internet (56.6% ) sunt barbati, la fel ca si in Slovenia unde procentul trece de 53%. Apoi, desi majoritatea utilizatorilor barbati din Turcia obisnuiesc sa viziteze google.com, ei tind sa petreaca mai mult timp pe unele site-uri locale, precum goldpara.com (un site de business turcesc). In Letonia, pe de alta parte, procentul utilizatorilor de internet este predominant feminin (53.5%) si viziteaza un site local foarte popular atat printre femei, cat si printre barbati – inbox.lv. In plus, activitatea lor pare sa fie concentrata preponderent pe retele sociale online precum draugiem.lv si odnoklassniki.ru.

Diferente notabile intre tarile CEE exista si in ceea ce priveste distributia pe varste. Astfel, Turcia, Belarus si Ucraina sunt tarile care au cea mai tanara audienta. In Turcia, procentul majoritar (63,6% - cel mai mare din intreaga regiune) este reprezentat de tineri cu varste cuprinse intre 15-34 ani. Un procent de peste 60% se inregistreaza si in Ucraina (61,3%) si in Belarus (60,9%). Aceste cifre nu fac decat sa ilustreze ca publicul tanar din aceste tari este cel care adopta cel mai rapid utilizarea internetului. In plus, comportamentul tinerilor utilizatori de internet este diferit fara de celelalte categorii de varsta. Asa se face ca, in Turcia, site-ul de blogging blogcu.com este popular mai ales printre tineri, in vreme ce utilizatorii mai in varsta (peste 35 ani) viziteaza mai degraba site-ul celui mai mare cotidian turcesc – Milliyet.   

Pe de alta parte, semne al „imbatranirii” populatiei online se vad in tari precum Ucraina, unde audienta cu varste peste 55 ani a crescut in ultimele 12 luni de 1,5% la 5,6%. Totusi, tara cu cea mai in varsta de audienta este Estonia (15,9% - utilizatori peste 55 ani), Cehia (15,2% ) si Slovenia (14,5%). Interesant este faptul ca seniorii din Cehia viziteaza cel mai des site-uri de jocuri online precum geewa.com si hry.cz, dar si site-uri matrimoniale precum rande.cz.  

Romania se afla printre tarile cu cei mai educati utilizatori de internet, alaturi de Belarus si Ucraina. Astfel, 41,2% dintre ucrainienii care utilizeaza internetul, 38,1 % dintre romani si 36,5% dintre cei din Belarus au studii superioare. Spre comparatie, procentul internautilor cu diploma de facultate este de numai 15% in Turcia. Ba mai mult, 30% dintre ei au terminat doar scoala primara sau au renuntat la studii inainte sa finalizeze primul ciclu de invatamant. 
Autor: Lacramioara Vidru


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016