Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Economia frumusetii

Tags: frumusete, bani, oameni, femei

Cei recompensati genetic sunt binecuvantati pe mai multe planuri. Sunt avantajati din punct de vedere al vietii amoroase, al celei profesionale si pot imprumuta bani mai usor. Deloc surprinzator, frumosii sunt mai satisfacuti de propriul destin.
 Economistul Daniel Hamermesh analizeaza acest subiect interesant intr-o carte: "Frumusetea te recompenseaza: De ce persoanele atractive au mai mult succes". Concluzia autorului este ca numai legi bine stabilite pot preveni discriminarea pe temeiuri de... frumusete.
 
1. Psihologii spun ca simetria este principalul criteriu de stabilire a frumusetii.
 
Cand vine vorba de evaluarea a ceea ce este placut ochiului, nu este nevoie sa ne adaptam la o anumita cultura, rasa sau varsta. O persoana atractiva isi va pastra acest statut in fata majoritatii.
 
2. Frumusetea poate fi cuantificata.
 
Scala codificata psihologic, de la 1 la 5: 
 
5 - izbitor de frumos
4 - aratos
3 - aspect fizic placut
2 - persoana stearsa
1 - aspect fizic dezagreabil
 
3. Femeile frumoase castiga cu 8% mai mult decat cele cu un aspect fizic banal, iar barbatii aratosi, cu 4% mai mult.
 
Fetele fabuloase fac mai multi bani, dar nu pot tine pasul cu cat pierd cei banali: procentul de 15% al femeilor care stau cel mai rau la capitolul frumusete primesc cu 4% mai putin decat cele cu aspect obisnuit. Procentul scade in cazul aceleiasi categorii a barbatilor: cei uratei primesc cu 13% mai putin decat cei banali.
 
4. Femeile cu adevarat lipsite de atractivitate sunt cu 5% mai predispuse decat cele dragute sa opteze sa nu intre in campul muncii.
 
Iata cum stau lucrurile: daca potentialul de castig este un factor major in decizia de a lucra, sunteti mai predispusi la a intra/ reintra pe piata muncii, daca dispuneti de un potential de castiga bine sau mai bune.
 
Autoselectia ii face pe cei care au un potential de castiga mai mic sa se tine deoparte de piata muncii, fiind mai predispusi sa ramana acasa. 
 
5. Cand frumosii merg la lucru, castiga intotdeauna mai bine?
 
In general, da. E adevarat ca slujbele care pun accentul pe aspectul fizic (entertainer, model, actor), perspectivele sunt chira mai bune.
 
Un  studiu efectuat in randul detinatorilor de MBA, barbatii aratosi debuteaza cu salarii mai mari care cresc mult mai repede decat al celorlalti in primii zece ani de cariera. In cazul femeilor, prezenta fizica are efect redus asupra salariului de debut, dar sperantele cresc odata cu trecerea timpului.
 
6. Franta este epicentrul international al sanselor egale pentru cei dezavantajati fizic.
 
Legile federale interzic discriminarea pe baza de aspect fizic la toate nivelurile: angajare, recrutare, transfer, clasificare, promovare si plata.
 
7. In cele din urma, superbii planetei sunt mai satisfacuti de propria viata, majoritatea declarand ca viata e blanda cu ei.
 
Ca termen de comparatie, 45% din cei mai ghinionisti la capitolul "aspect" spun acelasi lucru.

 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016