Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Efectul Facebook: Mai putini prieteni de suflet

Tags: efectul facebook, prieteni, viata reala, socializare, online, facebook

In ciuda sutelor (sau miilor) de contacte pe Facebook, numarul persoanelor pe care le putem suna in miex de noapte pentru a le cere ajutorul este din ce in ce mai mic, avertizeaza Matthew Brashears, sociolog la Universitatea Cornell, via ABC.
 Brashears a intervievat peste 2.000 de adulti si a constat ca, desi din 1985 pana in 2010 oamenii au socializat mai mult ca niciodata, numarul prietenilor adevarati s-a diminuat.
 
Cercetarea a avut la baza un chestionar in care participantii erau rugati sa faca o lista cu numele persoanelor carora le-au marturisit ceva important in ultimele sase luni. Rezultatul studiului a indicat ca 48% din participanti au indicat o singura persoana, 18% au scris doua nume, 29% au mentionat mai mult de doua persoane, iar putin peste 4% nu au scris niciun nume.
 
In medie, participantii aveau 2,03 prieteni apropiati, comparativ cu 3, cati aveau intr-un studiu similar efectuat in 1985.
 
Cercetatorul conchide ca, in mod real, ne restrangem afectiv la foarte putini prieteni adevarati, asta in ciuda amplorii socializarii online. Brashears spune ca acest fenomen nu ar trebui vazut ca unul negativ, din moment ce primim sustinere si sfaturi din partea prietenilor virtuali, doar ca nu ar trebui sa neglijam viata reala si importanta prietenilor adevarati.
 
Exista o diferenta intre contactul online si cel personal. Astfel, chiar daca oamenii tind sa cunoasca mai multe persoane gratie Facebook si celorlalte retele sociale, nivelul de incredere scade, lucru indicat de faptul ca problemele cele mai intime sunt impartasite unui numar tot mai mic de prieteni.

 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 2 comentarii

Violeta 16-Nov-2011 12:36:11
George,
Sunt de acord cu tine si acesta e unul din motivele pentru care nu mi-am deschis asa-zisul cont pe Facebook - pe langa faptul ca ma plictiseste enorm gandul de a sta de vorba superficial si, mai ales, inutil cu oameni carora, in realitate, nu le pasa de tine.
De fapt "socializarea" de acest tip este "instrainare" - de tine si de oamenii reali de langa tine.
Si de fapt cat de ocupati sunt cei care stau cu orele in fata calculatoareleor discutand generalitati cu o serie de necunoscuti??
George 11-Nov-2011 19:52:02

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016