Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Femeile aleg iar familia in detrimentul carierei. Feminismul da inapoi

Tags: femei, copii, cariera, feminism, familie

Femeile moderne, cu studii superioare opresc un curent de 50 de ani initiat de miscarea feminista si prefera sa puna bazele unei familii decat sa ramana fara copii, arata o noua cercetare economica citata de Daily Mail.
Este poate inceputul unei noi ere in care femeile ambitioase incep sa-si dea seama ca nu trebuie sa renunte la ideea de familie pentru a-si implini visurile.

Vreme de zeci de ani, din ce in ce mai multe femei cu studii universitare au ramas fara copii, adeseori ca rezultat al agatarii cu orice pret de cariera si independenta.

Totul a inceput dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, cand femeile au crescut intr-o societate care le oferea sansa la educatie, la construirea unei caiere si la pilula contraceptiva. Asa ca, spre deosebire de mamele lor care trebuiau sa se casatoreasca de foarte tinere si sa devina bune casnice si mame, ele au pus mana pe slujbe si au amanat nasterea copiilor.
In America, acest trend si-a cunoscut punctul maxim la sfarsitul anilor 1990, cand 30% dintre femeile cu studii superioare nu aveau copii, conform cercetatorilor de la Universitatea din Ohio.

In decada dintre 1998 si 2008, noile statistici arata ca procentajul a scazut al 25%. Unele motive sunt pur medicale, caci tratamentele de fertilitate au devenit mai accesibile si cu un randament mai mare de succes, ceea ce le-a permis femeilor sa faca copii mai tarziu. Cifrele arata ca au crescut nasterile multiple in randul femeilor educate, semn al fertilizarii in vitro.

Alti factori pot include partea economica: femeile care planuiau sa faca copii mai tarziu au ramas fara slujba si s-au reintors la ambitiile de a creste copii.

Studiul a luat in considerare statistici din Statele Unite (recensamantul populatiei, dar si alte date oficiale), dar tendinta remarcata este comuna tarilor occidentale. Cercetatorul Bruce Weinberg, profesor la Universitatea din Ohio, spune ca asistam la nasterea unui nou curent.

“Una din marile consecinte economice a celei de-a doua jumatati a secolului al 20-lea este ca femeile cu studii inalte lucreaza mai mult si au mai putini copii. Este prea devreme sa spunem ca acest curent s-a incheiat, dar, fara urma de indoiala, asistam la cresterea fertilitatii in randul femeilor mai in varsta, educate”, spune el.

Cifrele surprind daca facem comparatia cu alte statistici economice. De exemplu, pocentul casatoriilor nu a crescut odata cu nasterile, asa cum s-ar fi asteptat analistii.

Cat despre femeile cu mai putine studii, acestea au copii mai repede decat acum ceva vreme, dar asta nu inseamna ca fac si mai multi copii. 
 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 1 comentarii

Dana` 04-Mai-2012 14:41:34
E o prostie sa spui ca e nevoie de o alegere intre "cariera si familie"...poti foarte bine sa ai si familie, sa ai copii ,sa fii si independenta din punct de vedere financiar!!! Se poate pune semnul egal intre familie si cariera..Cred ca femeile au ajuns sa intelega ca nu e nevoie de o alegere intre cele doua!!!

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016