Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In proportie de 74%, Populatia Romaniei nu detine competente digitale la un nivel adecvat

Aproximativ 70 de milioane de europeni nu dispun de suficiente abilitati de citire, scriere si numeratie, iar 40% din populatia UE nu dispune de un nivel adecvat de competente digitale, iar acest lucru conduce spre risc ridicat de somaj, saracie si excluziune sociala.
In acelasi timp, 40% dintre angajatorii europeni declara ca nu pot gasi oameni cu aptitudinile potrivite pentru a se dezvolta si a inova. De cealalta parte, un numar mare de alte persoane, mai ales tineri cu inalte calificari, accepta locuri de munca ce nu se potrivesc cu talentele si aspiratiile lor.

Potrivit BNS, numai 1% din populatia adulta a Romaniei a fost implicata in ultimul an in activitati de formare profesionala continua, spre deosebire de nivelul mediu din Uniunea Europeana de 11%.

Doar 24% din companiile din Romania finanteaza programe de formare pentru salariatii proprii, in Uniunea Europeana media este de 66%.

Rata de ocupare in cazul persoanelor tinere cu nivel redus de calificare este in Romania de 59,4%, media europeana este de 53,1%.

Ocupatia cu cea mai mare rata de crestere din Romania a fost cea de agent de vanzari.

Noua Agenda europeana pentru competente are ca scop imbunatatirea predarii si recunoasterii competentelor - de la cele de baza la calificarile superioare, precum si abilitati transversale si civice - cu scopul de a stimula capacitatea de insertie profesionala.  De asemenea, are drept scop sa se asigure ca nimeni nu este lasat in urma si ca Europa incurajeaza competentele inalte, care conduc spre competitivitate si inovare.  in consecinta, agenda contribuie la realizarea prioritatii politice principale a Comisiei Europene, "Un nou impuls pentru locuri de munca, dezvoltare si investitii".

Conform BNS, noua Agenda europeana pentru competente lanseaza o serie de actiuni pentru a se asigura ca cetatenii Uniunii Europene au acces la formare, competentele si sprijinul adecvat. Agenda va avea ca scop o mai buna utilizare a competentelor disponibile; cetatenii vor avea acces la noile competente, care sunt necesare - pentru a-i ajuta sa isi gaseasca locuri de munca de calitate si sa isi imbunatateasca sansele de viata.  

In prezent, Comisia Europeana invita statele membre, partenerii sociali, reprezentantii sectoarelor economice si alte parti interesate sa lucreze impreuna pentru:

-    imbunatatirea calitatii si relevantei formarii competentelor,
-    a face competentele mai vizibile si comparabile,
-    imbunatatirea continutului si informatiilor competentelor pentru o mai buna alegere de cariera.

Pentru a reduce numarul mare de adulti slab calificati in Europa, Comisia propune infiintarea unei Garantii pentru Competente in cooperare cu partenerii sociali, cu furnizorii de educatie si formare. Scopul Garantiei pentru Competente este de a ajuta cetatenii sa isi imbunatateasca sansele de a-si asigura si mentine locurile de munca de calitate si calitatea vietii.  Prin intermediul Garantiei, adultii slab calificati trebuie ajutati sa dobandeasca un nivel minim de alfabetizare, numeratie si abilitati digitale si - atunci cand este posibil - un set mai larg de abilitati care sa le permita sa obtina o calificare de nivelul invatamantului secundar sau echivalentul acestuia. Garantia pentru Competente ar trebui sa fie deschisa oamenilor, atat in cadrul cat si in afara locului de munca, persoane care nu sunt acoperite de Garantia pentru Tineret, si pusa in aplicare de catre statele membre, in conformitate cu circumstantele nationale.
 
Autor: Mihai Georgescu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016