Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LUMEA IN 2100: Zece miliarde de oameni, mancare insuficienta si petrol deloc

Tags: lume, populatia in 2100, raport onu, saracie, foamete, petrol, speranta de viata, planeta

Am ajuns la sapte miliarde de suflete omenesti pe planeta. A venit deci timpul sa ne gandim cum va arata lumea noastra in anii care vor veni, mai ales ca, daca e sa dam crezare datelor unui studiu al Natiunilor Unite, in anul 2100 vom fi zece miliarde de oameni.
Deja ne confruntam cu saracie, foamete, putinatatea resurselor, urbanizarea excesiv crescuta si probleme legate de schimbari climatice. Va mai rezitsa planeta asaltului nostru continuu?
 
Pana in 2010, 80% din populatia planetei va locui la oras.
Cresterea urbanizarii va fi unul din principalele modalitati prin care omenirea isi va "proteja" miliardele de membri. Vor exista multe orase-gigant (cu peste 20 de milioane de locuitori). Posibile candidate: Beijing, Delhi, Jakarta, Mexico City, Mumbai, São Paulo si Shanghai.
 
Se vor vorbi cel mult cateva sute de limbi.
In acest moment, se vorbesc peste 7.000 de limbi. Dar limbile mai putin vorbite vor disparea, engleza devenind cea mai folosita modalitate forma de comunicare din lume.
 
22,3% din populatie va fi mai in varsta de 65 de ani.
Aceasta reprezinta o crestere semnificativa de la procentul de 7,6% din 2010. Responsabilitatea fortei de munca active va creste astfel simtitor. 
 
Cea mai mare parte a crestere a populatiei se va inregistra in tarile in curs de dezvoltare, in special in cele din Africa.
Populatia din Africa va creste de la 1 miliard in 2010 la 3,6 miliarde in 2100. Aceasta schimbare de natura demografica va atrage si una geopolitica, deoarece vor fi cinci africani subsaharieni pentru fiecare european. In alte regiuni, cresterea demografica va fi una mai redusa: de exemplu, in Statele Unite, populatia se va mari de 311 milioane la 478 de milioane.
 
Speranta de viata globala se va situa in jurul varstei de 81 de ani.
Pe cand, in momentul de fata, aceasta nu depaseste 68 de ani. Raportul publicat de Natiunile Unite nu include posibilitatile de imbuntatatire a sperantei de viata prin cercetari in domeniul ingineriei genetice sau nanomedicinei si nici nu ia in calcul posibilitatea unei invazii extraterestre sau a unor pandemii.
 
Mai multi oameni inseamna mai putina mancare, din cauza incalzirii globale.
Avem deja 925 de milioane de oameni care sufera de foame in lume. O crestere a populatiei va duce la amplificarea acestui numar, iar incalzirea globala ne va stanjeni incercarile de remediere a crizei. Cresterea temperaturii va reduce durata de coacere a culturilor la tropice si subtropice, va mari riscul secetei si va diminua numarul de culturi viabile. Recoltele de orez si porumb se vor reduce cu 20-40 la suta, ceea ce inseamna ca sute de milioane de oameni vor trebui sa gaseasca alte surse de hrana, caci cele traditionale nu le vor mai fi la indemana. 
 
Recifurile de corali si alte ecosisteme delicate se vor putea dezintegra.
Doxidul de carbon va crest, pana la finele acestui secol, pana la 560 de particule la un milion (fata de nivelul actual de 388 de particule la un milion), rezultand in distrugerea a peste 9.000 de recifuri de corali. Pe langa faptul ca reprezinta niste fenomene ale naturii spectaculoase, recifurile gazduies mii de specii de pesti care hranesc nenumarate alte specii de animale. Abilitatea recifurilor de a se regenera este compromisa atunci cand nivelurile de aciditate si de temperatura sunt prea ridicate.
 
Utilizarea de petrol, gaze naturale si carbune va scadea la aproape zero.
Aceste resurse finite de energie vor disparea in cele din urma, in special din cauza ratei actuale mari de consum. Previziunile spun ca petrolul va disparea in jurul anului 2040, iar resursele de gaz natural chiar mai repede de atat.
 
Ar putea exista cu cinci miliarde de oameni mai mult pe Planeta, decat estimarile.
Raportul ONU care estimeaza ca populatia Globului va numara 10 miliarde de oameni pana in 2100, prezinta si alte doua scenarii posibile, dar putin probabile: pot exista 15,8 miliarde de oameni sau 6,2 miliarde. In timp ce 6,2 miliarde nu reprezinta o problema, 15,8 ar putea reprezenta un pericol real pentru planeta.

 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016