Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mituri ale verii, demolate

Tags: mituri, mituri ale verii, sange dulce, vindecare

Am crescut spunandu-ni-se ca nu e bine sa inotam dupa masa, ca avem sangele dulce daca ne inteapa tantarii sau ca, daca suntem ciupiti de acestia, mai bine sa facem cu unghia semnul crucii, decat sa ne scarpinam pielea in locul respectiv. Cate dintre acestea sunt adevarate?
Tantarii trag la oamenii cu "sangele dulce"?
FALS. Se pare ca acestia se conduc dupa respiratia persoanelor: dupa caldura, dioxidul de carbon expirat si acidul lactic. Dovedit este faptul ca nu trebuie niciodata sa iti scarpini ranile, pentru ca s-ar putea infecta. 
 
Nu e bine sa inotam dupa masa. 
FALS.  In afara de posibile crampe, specialistii spun ca nu se va intampla nimic. In cazul crampelor, e nevoie de odihna. 
 
Daca intram si apoi iesim dintr-o cladire cu aer conditionat, racim.
FALS. Diferentele de temperatura nu ne fac mai vulnerabili in fata caldurii. Adevaratul pericol sta invizibil pe manerele usilor, pe mese, pe scaune, pe locurile atinse de foarte multe maini. Este indicat, asadar, sa ne spalam des si temeinic pe maini.
 
Fumul de la focul de tabara si cel de la gratar ne face rau.
PARTIAL ADEVARAT. Macroparticulele din fum ne afecteaza plamanii, dar, daca stam contravantului, vom fi in regula.
 
Trebuie sa punem apa de mare pe rana, pentru a grabi vindecarea.
FALS. Apa de mare e plina de bacterii care pot intra in rana si da nastere la durere si febra. Rana trebuie curatata repede, cu saliva, de exemplu, si acoperita cu un plasture.

Intepatura de meduza trebuie "tratata" cu urina.
FALS. Urina poate inrautati lucrurile, pentru meduza elibereaza mai mult venin. Cel mai bine este sa iesm din apa, sa indepartam tentaculele (nu cu degetele) si sa punem otet peste rani. 

Nu trebuie sa scarpinam locul unde am fost intepati.
ADEVARAT. Scarpinarea usoara pune pe jar proteinele sistemului imunitar trimise sa actioneze, ceea ce intensifica mancarimea. Trebuie sa racim locul (cu bere, cu gheata), pentru a incetini semnalele trimise catre creier de senzatia de mancarime. Apoi punem mana pe o solutie antiseptica.
 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016