Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Motoarele de cautare afecteaza modul de functionare a memoriei

Tags: motoare de cautare, google, yahoo, informatii, inetrnet

Motoarele de cautare de pe internet au schimbat modul in care ne functioneaza memoria, sustin expertii, citati de The Telegraph. Studiul Universitatii din Columbia, "Efectele Google asupra memoriei: Consecintele cognitive ale faptului ca informatia este usor accesibila", spune ca abilitatea de a gasi informatii prin intermediul Google o slabeste pe aceea de memorare.
Cercetatorii cred ca tindem sa uitam informatiile despre care suntem siguri ca o vom gasi la o cautare ulterioara. Daca insa avem de-a face cu ceva care va fi mai greu de identificat apoi, vom depune mai mult efort de stocare.
 
"Creierul nostru se bazeaza pe internet pentru a memora lucruri, in aceeasi masura in care ne bazam pe memoria unui prieten, a unui membru al familiei sau a unui coleg. Ne amintim mai putin informatia in sine, cat locul unde informatia poate fi gasita", spune Betsy Sparrow, psihologul care a efectuat cercetarea.
 
Cercetarea este rezultatul a patru studii care examineaza modul in care functioneaza memoria. La aplicarea unuia dintre aceste studii, participantilor li s-a dat o serie de cuvinte pe cartonase rosii sau albastre. Participantii au identificat mai rapid culoarea termenilor cautati pe Google sau Yahoo.
 
Alte studii au analizat abilitatea participantilor de a-si aminti informatii despre care ei stiau ca sunt salvate sau sterse. Cercetatorii au aflat ca participantii sunt mai predispusi sa-si aminteasca informatii despre care ei credeau ca au fost sterse. In acelasi timp, participantii sunt mai predispusi sa-si aminteasca unde sa gaseasca anumite informatii, decat informatiile in sine.
 
Cercetatorii cred ca internetul a devenit o parte importanta a memoriei noastre "transactive", adica acele informatii pe care nu ni le amintim, dar stim de unde sa le recuperam la nevoie. Un exemplu ar fi acela ca apelam la harta in loc sa memoram un traseu pe care-l folosim mai rar.
 
Consecintele acestor concluzii trebuie sa fie gandite la nivelul segmentului de predare-invatare. Astfel, cadrele didactice, medicii, oamenii de afaceri trebuie sa se focalizeze pe comunicarea intelegerii ideilor si a modurilor de gandire, in defavoarea memorarii.
 
Eleanor Barlow, specialist in psihologie ciberbetica, spune ca este dificil de demonstrat ca modul de functionare al memoriei s-a schimbat din cauza internetului, pentru ca exista prea putine studii care sa sustina acest lucru.

 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016