Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Trei sferturi dintre magazinele online nu respecta normele privind protectia consumatorilor

Tags: comert online, drepturi consumatori online, comisia europeana, protectia consumatorilor online

Cu siguranta ati vazut reclamele lansate de Comisia Europeana pentru promovarea drepturilor consumatorilor, parte a campaniei "E dreptul tau! Actioneaza!". Ei bine, in paralel cu aceasta actiune Comisia a efectuat o serie de verificari la nivelul intregii Uniuni a site-urilor care vand jocuri, carti, inregistrari video si muzica ce pot fi descarcate pe calculatoare sau dispozitive mobile. Asa a descoperit ca trei sferturi dintre aceste site-uri nu respecta normele privind protectia consumatorilor.
Au fost luate la verificat 333 site-uri, inclusiv 159 de site-uri care vand jocuri online, informeaza iaa.ro. 76 % dintre ele aceste site-uri sunt suspectate de nerespectarea normelor UE din domeniul protectiei consumatorilor, in special a normelor care reglementeaza publicitatea si informatiile esentiale privind costurile si caracteristicile continutului digital care permit consumatorilor sa ia decizii in cunostinta de cauza.

Dintre cele 55 de site-uri care vand jocuri pentru copii cu varste de pana la 14 ani verificate, 71 % (39) nu respectau legislatia comunitara.
Studiul a mai relevat faptul ca 230 de site-uri (69 %) contineau clauze considerate abuzive, precum declinarea raspunderii comerciantului in cazul in care un element descarcat dauneaza echipamentului consumatorului sau incalcarea dreptului consumatorilor de a primi un nou produs ori de a solicita rambursarea atunci cand produsul descarcat nu functioneaza.

141 de site-uri (42 % dintre site-urile verificate) nu informau consumatorul asupra imposibilitatii de a se retrage din contract din momentul in care incepe descarcarea (cu alte cuvinte, produsul desarcat nu poate fi returnat).

De asemenea, 121 de site-uri (36 %) nu afisau informatii referitoare la identitatea si adresa firmei, comerciantii fiind obligati sa isi precizeze pe site identitatea, adresa postala si adresa de email, pentru a le permite consumatorilor sa ii contacteze.

Potrivit datelor Uniunii Europene, tot mai multe persoane achizitioneaza continut digital: in medie, 79 % dintre consumatorii europeni au utilizat serviciile de muzica online si 60 % au utilizat jocuri online in cursul ultimelor 12 luni.



Autor: Lacramioara Vidru


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016