Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rasul nu vindeca tot, ci aproape tot

Tags: rasul, a rade, aristotel, nietzsche, om, animale, copii, ziua internationala a rasului, yoga

Aristotel credea ca rasul este un atribut rezervat numai omului, fiind una din insusirile care il deosebesc de animale. Un copil, spunea el, nu are cu adevarat un suflet decat incepand cu clipa in care rade pentru prima data – fapt ce s-ar petrece, dupa Aristotel, cam in 40-a zi de viata.
Un alt filosof, Friedrich Nietzsche credea ca rasul e o reactie a omului in fata unor angoase existentiale, a sentimentului de singuratate si a constientizarii caracterului muritor al fiintei umane.
 
Astazi stim ca rasul este prezent nu doar la om, ci si la alte mamifere, poate chiar si la alte grupuri de animale, rasul omului ramane un comportament fascinant. Chiar si sobolanii, s-a descoperit, emit, atunci cand se joaca si cand sunt gadilati, un tip special de sunete - e drept, inaudibile pentru om, deoarece se afla in gama ultrasunetelor - care ar reprezenta rasul sobolanesc.
 
Un aspect se remarca intre toate aspectele privitoare la legaturile dintre ras, psihic si corp: rasul ca mijloc de tamaduire. Rasul poate fi o terapie cu efecte nebanuit de puternice. 
 
Rasul e un limbaj primitiv, universal, un mecanism comun tuturor oamenilor. Toata lumea rade la fel, in vreme ce limbajul articulat cunoaste mii de variatii sub forma limbilor si a dialectelor. Copiii mici rad inainte de a sti sa vorbeasca, iar copiii nascuti surzi si care, din aceasta cauza, nu invata sa vorbeasca, pot totusi sa rada. Rasul ar fi, din perspectiva multor etologi, un mecanism de echilibrare emotionala.


O intreaga stiinta - numita gelotologie - s-a dezvoltat pentru a studia rasul, cu accent pe efectele sale fiziologice si psihologice. In afara de constatarea empirica, de mult stiuta, ca oamenii veseli si optimisti sunt, in general, mai sanatosi si traiesc mai mult, studii recente au inceput sa scoata la iveala conexiuni mai specifice intre terapia prin ras si evolutia unor boli precum dementa, cancerul sau maladiile cardiovasculare.
 
Rasul provoaca dilatarea endoteliului vascular (peretele intern al vaselor de sange) si mareste fluxul sangvin. Rasul stimuleaza activitatea sistemului imunitar, scade tensiunea arteriala, reduce nivelul unor hormoni de stres (precum cortizolul si epinefrina), micsoreaza nivelul de colesterol in sange, scazand astfel riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a diabetului. Rasul are un efect la fel de bun asupra organismului ca si exercitiul fizic, ajutand la echilibrarea functiilor corpului.
 
Dr. Madan Kataria din Mumbai, India, a infiintat, in 1995, primul Club de Ras din lume. Doar cateva persoane i-au impartasit atunci entuziasmul si i s-au alaturat, devenind membri fondatori ai clubului. Dar cata nevoie avea lumea de asa ceva se vede din faptul ca astazi, la 16 ani de la acel eveniment, exista in lume peste 6.000 de cluburi de ras, in 60 de tari.
 
Metoda doctorului Kataria se numeste Hasyayoga sau yoga rasului si combina rasul liber, spontan (neprovocat de bancuri sau comedii) cu tehnici yoga de respiratie (Pranayama). Dr. Madan Kataria a instituit si o Zi Internationala a Rasului - prima duminica din luna mai a fiecarui an, pentru a reaminti tuturor importanta actului de a rade.
 
Mai vreti si alte motive pentru a incepe sa radeti? Priviti filmuletul de mai jos:
 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016