Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

​CE lanseaza un apel pentru infiintarea fabricilor de inteligenta artificiala

Tags: fabrici ai, inteligenta artificiala, fonduri ai, reglementare ai

Uniunea Europeana (UE) isi intensifica eforturile de a deveni un lider global in domeniul inteligentei artificiale (AI) printr-un nou proiect ambitios: infiintarea „fabricilor de AI”. Aceste fabrici vor fi create in jurul retelei UE de supercalculatoare de talie mondiala de calcul european de inalta performanta (HPC) si vor fi disponibile pentru o serie de utilizatori europeni, precum intreprinderile nou-infiintate, industria si cercetatorii.

Ce sunt fabricile de AI?


Fabricile de AI reprezinta infrastructuri avansate concepute pentru a sprijini intreprinderile si cercetatorii europeni in dezvoltarea de noi aplicatii si modele de inteligenta artificiala. Acestea vor functiona ca „ghisee unice”, oferind acces la supercalculatoarele de inalta performanta din Europa, un cadru european unic de colaborare in domeniul AI. Vor reuni ingredientele esentiale pentru succesul AI: puterea de calcul, datele si talentul.
 

Sprijin financiar substantial dedicat Gen-AI


📢 UE a lansat o cerere permanenta de propuneri prin intermediul intreprinderii comune EuroHPC, oferind aproape un miliard de euro pentru dezvoltarea fabricilor de AI pana la 31 decembrie 2025.

💰 Aceste fonduri provin din programele Europa Digitala si Orizont Europa si vor fi, de asemenea, completate de o finantare egala din partea statelor membre.

📅 Termenul initial pentru depunerea propunerilor este 4 noiembrie 2024, cu date-limita ulterioare o data la trei luni, atat timp cat vor fi disponibile fonduri. Astfel, va fi asigurata o oportunitate continua pentru dezvoltatori de a accesa resursele disponibile.
 

Obiective-cheie


Prin aceste fabrici, start-up-urile si companiile europene din domeniul AI vor putea testa si valida noi solutii tehnologice intr-o varietate de sectoare, inclusiv robotica, biotehnologie, industrie prelucratoare, mobilitate, clima si lumea virtuala.

🤝 Fabricile de AI vor stimula colaborarea intre statele membre, centrele de inovare digitala si instalatiile de testare si  experimentare, contribuind, astfel, la dezvoltarea unor solutii AI responsabile si de incredere.
 

Impactul pe termen lung


🔝 Initiativa fabricilor de inteligenta artificiala reflecta dorinta UE de a deveni lider mondial in dezvoltarea si aplicarea tehnologiilor AI. Prin mobilizarea unor resurse considerabile si prin colaborarea cu toate statele membre, UE isi propune sa reduca dependenta de tehnologiile externe si sa stimuleze propriile  inovatii, consolidandu-si pozitia pe piata globala de AI.

„Europa este deja deschizatoare de drumuri prin Regulamentul UE privind AI, asigurandu-se ca AI este mai sigura si mai fiabila. La inceputul acestui an, ne-am indeplinit promisiunea prin deschiderea calculatoarelor noastre de inalta performanta pentru intreprinderile europene nou-infiintate din domeniul AI. Acum, Europa trebuie, de asemenea, sa devina lider mondial in inovarea in domeniul AI. Fabricile de AI vor contribui la asigurarea pozitiei noastre in avangarda acestei tehnologii transformatoare”, a declarat Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene.

„Fabricile de AI vor reuni toate ingredientele principale de care Europa are nevoie pentru a deveni un motor mondial al AI: putere de calcul foarte mare, cantitati mari de date si un grup diversificat de talente. Valorificand potentialul extraordinar al supercalculatoarelor noastre autohtone, fabricile vor permite IMM-urilor, oamenilor de stiinta si intreprinderilor nou-infiintate europene sa se dezvolte ca inovatori in domeniul AI si vor stabili ritmul pentru pozitia de lider a UE in acest domeniu”, a anuntat si Margrethe Vestager, vicepresedinta executiva pentru o Europa pregatita pentru era digitala.

🔗 Acest proiect va contribui la crearea unui ecosistem dinamic, fiind un pas important in directia unei economii digitale integrate si inovatoare, menite sa sprijine nu doar companiile din domeniul tehnologiei, ci o gama larga de sectoare industriale din UE. Beneficiind de instalatiile de testare si experimentare ale UE si de centrele de inovare digitala, fabricile de AI vor stimula dezvoltarea si validarea aplicatiilor industriale si stiintifice ale inteligentei artificiale.

Sursa foto: pexels.com
Autor: MarketingPortal.ro


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016