Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

InvestAI: UE mobilizeaza 200 miliarde euro pentru dezvoltarea inteligentei artificiale

Tags: inteligenta artificiala, investai, finantare ue

Uniunea Europeana (UE) a lansat InvestAI, o initiativa menita sa mobilizeze investitii de 200 de miliarde de euro in domeniul inteligentei artificiale (AI), inclusiv un fond de 20 de miliarde de euro pentru crearea a 4 gigafabrici de AI in Europa. Anuntul a fost facut de presedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, in cadrul Summitului de actiune privind inteligenta artificiala de la Paris.

Obiectivele InvestAI


Prin aceasta initiativa se propune dezvoltarea infrastructurii de mari dimensiuni pentru a sustine dezvoltarea deschisa si colaborativa a celor mai avansate modele de AI. 
 
Gigafabricile vor fi echipate cu aproximativ 100.000 de cipuri AI de ultima generatie, de patru ori mai multe decat fabricile existente in prezent. Obiectivul este de a permite oamenilor de stiinta si intreprinderilor europene, indiferent de dimensiune, sa acceseze resursele necesare pentru a dezvolta modele avansate de AI.
 

Finantare si contributii


InvestAI va include un fond stratificat, cu actiuni avand profiluri diferite de risc si rentabilitate. Bugetul UE va reduce riscul investitiilor altor parteneri, iar finantarea initiala va proveni din:
  • programe de finantare existente ale UE cu componenta digitala: programe precum Europa digitala, Orizont Europa si InvestEU vor contribui la finantarea initiala;
  • contributii ale statelor membre: tarile membre ale UE pot aloca fonduri din pachetele lor de coeziune pentru a sustine aceasta initiativa.
 
„Inteligenta artificiala ne va imbunatati asistenta medicala, va stimula cercetarea si inovarea si ne va stimula competitivitatea. Ne dorim ca inteligenta artificiala sa fie o forta a binelui si a cresterii. Facem acest lucru prin propria abordare europeana – bazata pe deschidere, cooperare si talent excelent. Dar abordarea noastra inca mai trebuie sa fie supraincarcata. Acesta este motivul pentru care, impreuna cu statele noastre membre si cu partenerii nostri, vom mobiliza capital fara precedent prin intermediul InvestAI pentru gigafabricile europene din domeniul inteligentei artificiale. Acest parteneriat public-privat unic, asemanator unui CERN pentru inteligenta artificiala, va permite tuturor oamenilor de stiinta si intreprinderilor noastre – nu doar celor mai mari – sa dezvolte cele mai avansate modele foarte mari necesare pentru a face din Europa un continent al inteligentei artificiale“, a declarat Ursula von der Leyen, citata in comunicatul remis presei.
 

Importanta InvestAI pentru Europa


Prin InvestAI, UE isi reafirma angajamentul de a promova o dezvoltare responsabila si colaborativa a tehnologiilor de inteligenta artificiala si o competitivitate sporita la nivel global. Aceasta initiativa va stimula cercetarea si inovarea si va crea oportunitati pentru intreprinderile europene de toate dimensiunile.
 
Initiativa reprezinta cel mai mare parteneriat public-privat din lume pentru dezvoltarea unei inteligente artificiale de incredere. Modelul european de inovare deschisa, bazat pe cooperare, pune accent pe aplicatii industriale complexe si aplicatii critice. Scopul este ca fiecare companie, nu doar cele mari, sa poata avea acces la puterea de calcul la scara larga pentru a construi viitorul digital al Europei.
 
Comisia Europeana a anuntat, in decembrie 2024, primele 7 fabrici de AI si va anunta in curand gazduirea urmatoarelor 5. Sprijinul pentru fabricile de AI, in valoare de 10 miliarde de euro, cofinantat de UE si de statele membre prin finantari nationale, este deja cea mai mare investitie publica in AI din lume si urmeaza a debloca de peste 10 ori mai multe investitii private. 
 
Fabricile vor fi amplasate in cele mai importante centre de cercetare si huburi de tehnologie din Europa:
  1. Barcelona, Spania: „BSC AIF” – la Barcelona Supercomputing Centre
  2. Bologna, Italia: „IT4LIA” la CINECA – la Bologna Tecnopolo
  3. Kajaani, Finlanda: „LUMI AIF” – la CSC
  4. Bissen, Luxemburg: „Meluxina-AI” – la LuxProvide
  5. Linköping, Suedia: „MIMER” – la Universitatea din Linköping
  6. Stuttgart, Germania: „HammerHAI” – la Universitatea din Stuttgart
  7. Atena, Grecia: „Pharos” – la GRNET
 
Cele sapte fabrici AI implica 15 state membre si doua state participante la EuroHPC (Intreprinderea comuna pentru calculul european de inalta performanta – European High Performance Computing Joint Undertaking). Portugalia, Romania si Turcia au aderat la AIF BSC, Austria si Slovenia au aderat la ITA4LIA, iar Cehia, Danemarca, Estonia, Norvegia si Polonia au aderat la AIF LUMI.
 
Sursa foto: pexels.com
Autor: MarketingPortal.ro


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016