Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regulamentul UE privind inteligenta artificiala impune obligatii pentru transparenta si evaluarea riscurilor asociate utilizarii

Tags: inteligenta artificiala, reglementare ai

​Uniunea Europeană (UE) a publicat, pe 12 iulie, Regulamentul privind Inteligenta Artificiala (AI), cunoscut si sub numele de EU AI Act. Acest regulament, primul de acest fel, stabileste un cadru de reglementare menit sa garanteze ca sistemele de AI sunt sigure si respecta drepturile si valorile fundamentale ale UE.
Inteligenta artificiala nu este o tehnologie noua, anumite forme ale acesteia existau deja de ceva timp. Insa, progresele recente inregistrate in puterea de calcul, accesul la cantitati mari de date si prelucrarea acestora in timp record, precum si dezvoltarea de noi programe informatice au condus la evolutii majore intr-o perioada relativ scurta. Ca parte a strategiei sale digitale, UE si-a propus sa reglementeze IA pentru a asigura conditii mai bune pentru dezvoltarea si utilizarea acestei tehnologii inovatoare.

Inteligenta artificiala se refera la utilizarea tehnologiei digitale pentru a crea sisteme capabile sa indeplineasca sarcini considerate, in mod normal, ca necesitand inteligenta umana. Aceasta ar trebui sa le serveasca oamenilor ca un instrument, cu scopul final de a le spori bunastarea.

O caracteristica esentiala a sistemelor de AI este capabilitatea de a realiza deductii. Aceasta capabilitate se refera la procesul de obtinere a rezultatelor, cum ar fi previziuni, continut, recomandari sau decizii, care pot influenta mediile fizice si virtuale, precum si la capabilitatea sistemelor de AI de a deriva modele sau algoritmi din datele de intrare. 

Scopul regulamentului UE este de a imbunatati functionarea pietei interne prin stabilirea unui cadru juridic uniform, in special pentru dezvoltarea, introducerea pe piata, punerea in functiune si utilizarea de sisteme de inteligenta artificiala in Uniune, de a promova adoptarea unei inteligente artificiale de incredere si centrate pe factorul uman, asigurand, in acelasi timp, un nivel ridicat de protectie a sanatatii, a sigurantei, a drepturilor fundamentale. Regulamentul protejeaza impotriva efectelor daunatoare ale sistemelor de AI si sprijina inovarea.

🚨Important de stiut! Regulamentul impune obligatii specifice privind transparenta si evaluarea riscurilor asociate utilizarii sistemelor de AI. Organizatiile trebuie sa efectueze evaluari ale impactului asupra drepturilor fundamentale inainte de implementarea sistemelor de AI, sa asigure trasabilitatea proceselor si sa furnizeze informatii clare si accesibile utilizatorilor finali. De asemenea, companiile trebuie sa instituie mecanisme de supraveghere si raportare pentru a detecta si corecta eventualele nereguli sau abuzuri in utilizarea sistemelor de AI.

Regulamentul UE privind inteligenta artificiala va intra in vigoare la 20 de zile de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, la data de 1 august 2024, iar pana pe 2 august 2026 toate normele vor deveni aplicabile. Prezentul regulament este obligatoriu in toate elementele sale si se aplica direct in toate statele membre, fara a fi necesara o legislatie interna suplimentara.

Textul integral al regulamentului poate fi consultat aici.

Sursa foto: pexels.com
Autor: MarketingPortal.ro


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016