Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 lucruri pe care sefii remarcabili nu le fac

Tags: sef, angajat, evaluare, plan de dezvoltare

Uneori, ceea ce nu facem are un impact mai mare decat ceea ce facem. Nu oricine se naste sa fie sef. Cei care ajung totusi in top trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca nu pot controla oamenii, ca sunt tone de hartii ce trebuie completate, ca-si limiteaza flexibilitatea carierei, iar banii in plus pot sa nu justifice timpul suplimentar investit. Pe langa toate astea, au si angajati pe care trebuie sa-i mentina fericiti. Cum reusesc?
Sefii buni:
 
1. Nu spun "Am tot vrut sa-mi cer scuze... "
Nu trebuie sa-ti ceri scuze pentru ca nu ti-ai cerut scuze mai devreme. Cand gresesti, drege-o. Imediat. Vrei ca angajatii sa-ti spuna imediat cand o pecesc, asa-i? Arata-le tu cum se face!

2. Nu fac evaluari anuale.
Evaluarile anuale sau trimestriale sunt o pierdere de timp. Daca angajatii citesc acolo ceva nou, ce nu au auzit inca direct din gura sefului, inseamna ca acesta nu si-a facut treaba bine. Feedback-ul bun nu are program, ci este generat imediat, odata cu evenimentele/ comportamentele la care se refera.

3. Nu organizeaza sedinte pentru a face rost de idei.
Multe companii organizeaza sesiuni de brainstorming pentru a genera idei, mai ales in vremuri de criza. Suna grozav, caci, nu-i asa, "ii imp,licam pe angajati" si "le valorificam contributia". Nu e nevoie de sedinte pentru asa ceva. Daca stii sa asculti, vei fi mereu asaltat cu propuneri. Oricum, e ai bine sa discuti individual cu angajatii.

Subalternii isi imagineaza toti ca sunt in locul tau si ca se descurca de minune. Au idei. Unele chiar bune. 

4. Nu scriu planuri de dezvoltare.
Planurile formale, a si evaluarile anuale, sunt un construct corporatist. Trebuie sa stii ce-si doreste fiecare angajat sa obtina in planul abiliatilor si a experientei noi, a promovarilor etc.

Asa ca vorbeste despre toate astea informal. Apoi aloca proiecte adecvate, traininguri potrivite, oportunitati corecte.

5. Nu cer favoruri.
Daca te apuci sa spui "Am fost intelegator cand ti-a fost copilul bolnav, acum vreau sa lucrezi weekend-ul asta", faci un joc murdar.

Generozitatea e un drum cu sens unic. Fii flexibil cand trebuie. Acorda favoruri cand e cazul, fara a astepta ceva la schimb. Nu imprumuta bani prietenilor asteptandu-te sa-i si primesti inapoi. 

Liderii remarcabili sunt o sursa de generozitate, nu un receptacul.

 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016