Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ultima reduta: Creativitatea
Tags: creativitatea, idee revolutionara, stres, sef, manager, angajat, succes
Nu e nicio coincidenta in faptul ca o idee noua, revolutionara nu vine atunci cand ai mai mare nevoie de ea. Incercam sa va dam o mana de ajutor si sa va invatam cum sa faceti ca muzele sa viziteze din nou.
Nu e nicio coincidenta in faptul ca o idee noua, revolutionara nu vine atunci cand ai mai mare nevoie de ea. Incercam sa va dam o mana de ajutor si sa va invatam cum sa faceti ca muzele sa viziteze din nou.
Productivitatea este la pamant. Seful s-a oprit si a inceput sa se uite incruntat la mine si la ceilalti manageri. "Spuneti-mi cum se face ca mergem din ce in ce mai prost?", a intrebat el.
Unul dintre colegi a inceput sa balbaie un raspuns. "Nu vreau sa aud nimic", replica rastit seful. "Nu recunoasteti o intrebare retorica atunci cand o auziti? Iata ce vreau sa stiu: cine vrea sa plece primul? Trebuie sa reduc costurile si concedierea catorva dintre voi ar fi un bun inceput".
S-a linistit un pic apoi ne-a spus ca are nevoie de idei privind elaborarea unei scheme compensatorii. Imaginati-va cum a decurs sesiunea de brainstorming...
Daca aveti cumva impresia ca necesitatea este mama inventiei, va inselati. Necesitatea invinge precautia sau inhibitia si ne permite sa producem ceva ce n-am fi incercat in ruptul capului in alte conditii, dar nu ne face mai creativi. Cand trebuie sa facem CEVA in conditiile in care ALTCEVA nu merge si cand suntem foarte stresati, ne lasam prada incercarilor testate si nu ne gandim sa fim inovatori sau creativi.
Daca vi s-a intamplat ceva similar, nu sunteti singur. Problema nu este lipsa vointei sau a puterii de concentrare cu efect de laser.
Problema este reactia chimica. Corpul dumneavoastra reactioneaza la stres in mod similar modului in care reactioneaza la o amenintare. Stresul declanseza tasnirea cortizolului in neocortex (partea creierului responsabila cu gandirea superioara). Cortizolul da nastere reactiei de lupta sau fugi, facandu-ne sa ne concentram pe problema cu care ne luptam acum.
Ganditi-va la ultima data cand ati fost speriat sau amenintat: ritmul inimii a crescut, mainile au fost cuprinse de furnicaturi si mintea intreaga a cuprins ceea ca va deranja. Creativitatea nu-si are locul in acest scenariu in care nu va puteti gandi decat cum sa treceti de urmatoarele cateva minute. (Suficient de ciudat, respingerea sociala poate "dauna" in aceeasi masura ca si durerea fizica. Un studiu al Universitatii din Michigan a aratat ca aceleasi zone ale creierului raspund la durerea fizica si la respingerea sociala.)
Asadar, care este cel mai simplu mod de a fi creativ? Reduceti stresul.
De aceea este si cel mai greu sa fim mai creativi. Alungarea stresului nu se produce prin stingerea intrerupatorului. Dar exista niste pasi care pot fi facuti.
Daca sunteti manager, iata cum puteti folosi avantajul biologiei pentru a hrani
creativitatea:
• Recunoasteti puterea complimentelor si nu va zgarciti cu laudele. Aprecierea atrage si ea un raspuns psihologic: un amestec de serotonina si oxitocina in creier, intarind sentimentele de incredere de sine si stimuland munca in echipa si creativitatea. Daca vreti ca angajatii sa fie creativi, trebuie sa se simta bine in pielea lor. Ca lider, asta este actiunea dumneavoastra prioritara.
• Despicati mereu firul in patru. Multi vor cere idei doar la venirea fluxului, dar acela este cel mai prost moment posibil pentru a le impune angajatilor sa fie creativi. (Veti auzi idei mai vechi, nicidecum unele noi, caci scopul lor unic este sa evite concedierea.) Gasiti o modalitate de a reconfigura situatia pentru ca angajatii sa perceapa un rezultat pozitiv, si sa nu se concentreze pe evitarea unuia negativ.
• Imbratisati cateva idei. Un compliment sincer (si oare nu este adoptarea unei idei cel mai sincer compliment posibil?!) face ca schema de comportament care a generat ideea sa se repete si pe viitor. Nu cereti idei, daca nu sunteti dornic sa le implementati pe cele bune.
Si daca va doriti dumneavoastra insiva sa fiti creativi:
• In primul rand, eliminati factorii majori de stres. Nu este usor, dar nu va veti lovi de idei noi, daca nu va ocupati de problemele vechi si, cu cat este mai mare stresul cauzat de o problema, cu atat este mai putin probabil sa identificati o solutie grozava. (Tocmai de aceea o idee mare nu apare cand simtiti ca aveti mai mare nevoie de ea.) Depasiti stresul, caci asta este singura modalitate de a intra intr-o faza creativa.
• Inspirati-va din jur. Peste tot exista afaceri sau oameni care fac lucrurile bine. Uneori cele mai tari inovatii, cel putin in cazuri particulare, cum ar fi al dumneavoastra, inseamna sa invatati din succesul altora.
Autor: Alina Negrutiu
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:
Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota:
5
din 5
- 1 vot.
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
Articole similare
Ultimele articole
Mai multe articole despre creativitatea
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.