Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 tehnici prin care oratorii atrag atentia audientei

Tags: discursul public, vorbire in public, atragerea audientei, mentinerea interesului, atragerea atentiei, tehnici de vorbire in public, discurs public

Exista mai multe tipuri de atentie, insa ne vom concentra doar pe doua dintre ele, considerate cele mai importante: atentia voluntara si atentia involuntara.
Un orator grozav este indicat sa atraga ambele tipuri de atentie din parte oamenilor, insa atunci cand reuseste sa atraga atentia doar in mod involuntar, inseamna ca si-a atins scopul.

Atentia voluntara reprezinta prezenta intentiei de a te concentra si a efortului voluntar de a-ti mentine interesul. Aceasta forma de atentie depinde in mare masura de orator si abilitatile sale de comunicare.

In schimb, atentia involuntara este declansata de stimuli interni si exteri si consta in orientarea, concentrarea neintentionata, declansata spontan si fara efort voluntar.

Voi prezenta 5 tehnici care sa va ajute sa castigati atentia celor din jur, fara sa pierdeti din credibilitatea profesionala:

1. Incepe cu ceva neasteptat

Evident, este ideal sa incepi cu ceva vesel si optimist, asta in cazul in care contextul iti permite si nu cu un oftat adanc, tristete pe fata sau semne de oboseala. Este important sa ai capacitatea de a ridica o sala intreaga in picioare, sa creezi suspans, curiozitate si sa ii faci pe oameni sa isi doreasca sa te asculte pana la capat.

2. Schimba conversatia in directia publicului

Acum, dupa ce ai obtinut atentia deplina a publicului tau, dupa o introducere ca la carte, incearca sa faci povestea sa se invarta in jurul lui. Continua sa vorbesti despre importanta sentimentelor oamenilor, despre scopurile si aspiratiile lor, despre anxietatea acestora si despre lucrurile care ii fac fericiti. Este important sa le arati ca impartasesti aceleasi stari si sentimente cu ei.

3. Fii concret

Vorbeste corect! Este important sa formulezi propozitii cat mai simple si mai concise! Ajuta-te de gestica doar daca te face sa fii mai bine inteles. Cel mai important insa este sa nu iti taxezi audienta pentru ca te-a suparat o persoana din public, care iti pune intrebari deplasate si nu incerca sa faci pe desteptul, mai mult decat este cazul. Pregateste o poveste pe care sa o transmiti oamenilor, asa cum le-ar placea acestora sa auda si vei vedea cat de simplu este sa te faci placut.

4. Imbratiseaza schimbarea

Nu da inapoi atunci cand ti se propune ceva nou, indiferent daca asta inseamna ca ti s-a propus sa vorbesti despre un subiect, iar tu venisei pregatit cu altceva sau daca formatul prezentarii tale este iesit din comun. Incearca sa iesi din tiparele clasice, sa arati ca te adaptezi rapid la nou si ca performantele tale sunt inalte, indiferent de situatie.

5. Treci la subiect

Una dintre cele mai mari placeri ale publicului tau este sa inteleaga care este motivul pentru care te afli in fata lui. Nu incerca sa lungesti introducere mai mult decat este cazul si sa pierzi timpul oamenilor in mod inutil, pentru ca te vor taxa. Treci rapid la subiect si spune-le ceea ce vor sa auda.   


Autor: Mihai Georgescu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.58 din 5 - 18 voturi.

Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016