Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Limbajul publicitatii: Culorile

Tags: limbajul publicitatii, culori, levi's, reclame

Publicitatea functioneaza! Producatorii nu ar mai investi sume enorme in reclame, daca acestea nu ar functiona. In 1985, un spot TV prezenta un tanar dezbracandu-se intr-o spalatorie de pantalonii Levi’s 501. Vanzarile marcii respective au crescut de la 80.000 la 650.000 de perechi de jeans intr-un an. Exista trucuri folosite de publicitari pentru a creste efectul unei campanii. Printre acestea, culorile au un rol vital.
 
De obicei, in reclamele de tip "inainte", cele care atrag atentia asupra ceva ce s-ar putea intampla,  tonurile sunt, in general, mai intunecate, de negru si alb, verde si maro. Prin contrast, reclamele ce proiecteaza viata de "dupa" transcederea problemei apeleaza la culori puternice: rosu, portocaliu si galben. Corelatia dintre culoare si stare de spirit/ atitudine este clar prezenta in aceste reclame, unde reclamele in tonuri grave incearca sa redea o situatie problematica, trista sau negativa, iar cele luminoase arata bucuria care poate fi atinsa, odata ce problema este rezolvata.
 
Optiunile privind culorile corespund si nivelurilor de reliefare. Reclamele de tip "inainte" arata cumva plate, plictisitoare (datorita folosirii tonurilor neutre, ca negru, alb, maro si verde). Lipsa de contrast duce la ideea ca problema prezentata este luata ca un tot si considerata indezirabila. Culorile aprinse si folosirea spatiului alb, pe de alta parte, poate ajuta la reliefarea atitudinii pozitive a persoanei care a fost "vindecata", de exemplu.
 
In cele din urma, exista si reclame care contin si situatia de dinainte si cea de dupa, care combiuna tonuri neutre cu unele calde. Acest echilibru este unul optimist, indicand ca exista cate o solutie pentru fiecare problema.
 
 
Cele mai populare tonuri sunt marourile si nuantele de albastru. Maroul este un indiciu al ciocolatei, cea mai des intalnita aroma a batoanelor, dar si al naturii si santatii. Albastru poate, de asemenea, sa fie asociat cu sanatatea, curatenia si linistea, notiuni atragatoare pentru stilul de viata al celor care consuma astfel de alimente. Tonurile inchise frecvente sugereaza bogatia aromei si a nutrientilor furnizati de batoanele proteice.
 
 
Se foloseste cel mai mult rosul, negrul si albastru. Tonurile de rosu tind sa fie mai mult un fel de chihlimbariu, culoarea multor produse (whiskey si bere). Ambra si rosul le confera privitorilor si o idee despre gust, fiind culori cu greutate. Tonurile de albastru apar in reclamele la bauturile transparente, cum ar fi vodca. Albastrul evoca frigul, curatenia, senzatia de fluenta pe care producatorii de vodca vor sa le asocieze produsului lor. Iar folosirea negrului are conotatii de viata de noapte si sofisticare: contexte ale consumului de alcool.

 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016