Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sa devenim un pic machiavelici!

de Alina Negrutiu
Tags: niccolo machiavelli, printul, oameni, razboi,

500 de ani au trecut de cand florentinul Niccolo Machiavelli si-a facut cunoscute ideile. Poet, filosof, muzician si dramaturg, Machiavelli a scris "Printul" in 1531, carte considerata prima lucrare de stiinte politice. Ce era valabil acum jumatate de secol ramane in picioare si azi.
Preluam cateva citate, pentru a ne convinge de acest lucru. Oricum, celebra fraza "scopul scuza mijloacele", atribuita lui Machiavelli, nu poate fi regasita ad litteram in lucrarile sale. Cel mult, se pot extrage pasaje in spiritul acesteia.
 
Puratati-va decent cu semenii sau distrugeti-i de tot.
 
Oamenii trebuie abordati cu delicatete sau zdrobiti, pentru ca se pot razbuna pentru daunele minore, dupa cele grave nu se pot ridica. Astfel, raul care trebuie facut unui om trebuie sa fie atat de mare, incat sa nu ne fie frica de razbunare.
 
Daca suspectezi ca cineva poate reprezenta un viitor pericol, ocupa-te acum de el.
 
Romanii nu permiteau existenta unei zone turbulente, doar pentru a evita sa porneasca un razboi, pentru ca stiau ca razboaiele nu trec de la sine, ci sunt amanate in avantajul altcuiva.
 
Nu uita de o arma de aparare. Nimeni nu-i respecta pe cei slabi.
 
Toti profetii care au purtat o arma au fost victoriosi si toti profetii neinarmati au fost distrusi.
 
Vezi ce-au facut oamenii mari. Astfel, chiar daca pierzi, tot ramai cu ceva.
 
Un om prudent trebuie sa urmeze intotdeauna traseul batut de oameni mari si sa-i imite pe cei mai buni dintre acestia, astfel incat, daca nu ajunge la maretia lor, obtine macar o forma de gratificatie.
 
E mai sigur sa fii temut decat iubit.
 
De aici rasare si intrebarea daca este mai bine sa fii iubit decat temut sau e mai bine sa fii temut decat iubit. Cel mai bun raspuns ar fi ca ne-am dori ambele: dar, din moment ce dragostea si teama coexista, daca trebuie sa alegem intre ele, este de departe mai sigur sa fii temut decat iubit.
 
Perceptia este realitatea.
 
Toti vad ceea ce tu pari a fi, foarte putini stiu ce esti.
 
Fa in asa fel, incat sa pari un om bun, dar, daca nu da inapoi cand ai sansa sa faci rau.
 
Nu este nevoie ca un print sa aiba toate calitatile enumerate, dar este necesar sa para ca le are. Trebuie sa pari bland, credincios, uman, religios, drept etc., dar cu mintea bine orientata pentru a  nu fi nevoie ca asta sa fie esenta ta. Trebuie sa poti si sa stii cum sa te schimbi in directia complet opusa.
 
Asigura-te ca anumite persoane nu te urasc, mai ales cele puternice.
 
Pentru ca printii nu pot evita sa nu fie urati de o parte din oameni, acesti trebuie sa evite, in primul rand, sa fie urati de toata lumea si, cand nu pot atinge acest scop, trebuie sa se straduiasca sa fie urati de cei la putere.
 
Oamenii destepti angajeaza alti oameni destepti.
 
Prima metoda prin care se estimeaza inteligenta unui conducator este sa te uiti la oamenii din jurul lui.
 
  via Business Insider
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016