Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Trucuri prin care brand-urile intra in mintea copiilor
Tags: copii, consumatori, persuasiune, femei, dieta, reclame, apple, gillete
Brandurile incearca dintotdeauna sa intre in mintea consumatorilor, mai ales a copiilor.
Brandurile incearca dintotdeauna sa intre in mintea consumatorilor, mai ales a copiilor.
Martin Lindstrom, autorul unei carti care se numeste Brandwashed: Tricks Companies Use To Manipulate Our Minds And Persuade Us To Buy (n.r., Trucuri pe care companiile le folosesc sa ne manipuleze mintea si sa ne convinga sa cumparam), spune povestea eforturilor pe care le fac brandurile pentru a ne face sclavii lor.
Procesul de persuadare incepe de la o varsta alarmant de frageda. Apoi urmeaza bombardarea cu din ce in ce mai multe mesaje.
Procesul de persuadare incepe de la o varsta alarmant de frageda. Apoi urmeaza bombardarea cu din ce in ce mai multe mesaje.
Copiii devin constienti de existenta brandurilor de foarte de mici. Lindstrom citeaza un studiu al SIS International Research (o companie americana de cercetare in domeniul marketingului) conform caruia 53% dintre adulti si 56% dintre adolescenti folosesc branduri care le-au intrat in minte de cand erau mici. Vorbim mai ales de mancare, bauturi si articole menajere.
Conform datelor publicate de dr. Allen Kanner, de la Institutul Wright, specializat in psihologia copilului, americanii, inainte de a ajunge la varsta de trei ani, pot recunoaste emblemele a unui numar mediu de 100 de branduri. Pana la varsta de zece ani, ajung sa-si aminteasca intre 300 si 400 de branduri.
In mod evident, copiii sunt importanti pentru specialistii in marketing, asa ca nu este nicio supriza in faptul ca dedica miliarde de dolari pentru a si-i castiga de partea lor, dar cat de departe pot merge, inainte sa devina suparatori sau chiar periculosi?
Va prezentam cateva modalitati socante prin care brandurile incearca sa manipuleze mintile tinere.
Totul incepe de cand copilul este inca in pantec. De exemplu, o companie producatoare de bomboane di Filipine, Kopiko, a facut in asa fel, incat femeile insarcinate sa priemasca bomboane dupa ce-si incheiau vizita la medic.
Ce mananca femeile insarcinate nu afecteaza numai dezvoltarea copilului lor nenascut, ci si obicieiurile ambilor, pe viitor. Dieta gravidei transforma creierul fetusului si ceea ce acesta va manca, dupa anstere, conform ultimelor studii.
Cazul Kopiko este unul extrem. La cateva luni dupa campania mai sus amintita, compania a scos pe piata o cafea care avea acelasi gust ca bomboana, cafea care a avut un succes rasunator in randul copiilor. Lindstrom spune ca mamele le dadeau pruncilor agitati cafea, iar acestia se linisteau imediat. Patru ani mai tarziu, cafeaua Kopiko a ajuns al treilea brand ca marime in Filipine.
Exista reclame mascate sub forma de entertainment. Companiile producatoare de alimente vand mancare nesanatoasa folosind jocuri multimedia si aplicatii pe mobil, construind relatii profunde cu tinerii consumatori.
Un trio al unor companii mari de profil, Kellogg's, General Mills si Post, s-au folosit de jocuri pentru a-si vinde cerealele. Avantajul acestei strategii este ca reclamele devin virale, iar copiii se tranforma in ambasadori ai brandului, fiindca jocurile dau, prin insasi natura lor, nastere la dependenta.
Magazinele Apple se aseamana unor gradinite: sunt colorate si atractive. Iata o strategie prin care se fura urmatoarea generatie de consumatori.
The New York Times spune chiar ca iPhone-ul a devenit cel mai eficient instrument din istoria umanitatii pentru a calma un bebelus agitat.
Lindstrom explica faptul specialistii in marketing de la Apple cunosc faptul ca, odata ce mama sau tata ii da iPad-ul copilului, acesta nu se va mai dezlipi de el, iar parintele isi va achizitiona urmatorul model.
Influenta Apple incepe chiar mai devreme: s-a efectuat un studiu in cadrul carora beblusilor li s-au dat dispozitive Blackberry. Toti acestia au incercat sa schimbe meniul, crezand ca au de-a face cu un touchscreen.
Unele jucarii sunt complet inadecate varstei targetate. O jucarie de la Tesco numita Peekaboo Pole Dancing Kit (Setul de dans la bara) a fost menita fetitelor sub 10 ani.
Mesajul promotional le invata pe fetite cum sa monteze bara si le invita apoi ca, pe muzica sexi, sa se dezlantuie cat mai erotic posibil.
Tone de produse cosmetice sunt create pentru copii. De exemplu, Nair, marca specializata pe produse de indepartarea parului nedorit, si-a lansat "Nair Pretty" pentru fetele intre 10 si 15 ani.
Exista tendinta de a adresa produsele de frumusete copiilor. Procentul fetelor care folosesc rimel si ruj creste in fiecare an, iar varsta lor coboara pana la cea de gradinita.
Disney a idealizat "printesa”, transformand-o intr-o emblema a feminitatii spre care fetele trebuie sa aspire.
Cand trec de etapa printeselor, se identifica cu Barbie sau cu o diva pop, ca Miley Cyrus, de exemplu.
Exista 26.000 de articole Disney care se bazeaza pe diferite printese din povesti. In plus, doua papusi Barbie sunt vandute in fiecare secunda.
Nici baietii nu sunt trecuti cu vederea, caci Gillette trimite daruri cu titlul "Bine ai venit la maturitate" de ziua lor (varsta depinzand de reglementarile fiecarui stat american in parte).
Bugetele de marketing aloca din ce in ce mai multi bani spalarii creierelor urmatoarei generatii, la varste cat mai mici. De ce? In cazul Gillette, studiile au aratat ca daca un pusti foloseste un aparat de ras de doar doua ori, exista sanse cu 92% mai mari sa il foloseasca si ca adult.
Nu trebuie sa uitam ca deciziile copiilor afecteaza intreaga familie, ceea ce-i face si mai importanti pentru branduri.
Copiii isi influenteaza parintii in patru moduri posibile: negociere, facandu-si parintii sa se certe, facand scandal in public sau punand articolele dorite direct in bratele casieritei. Concluzia: daca dorinta se naste in sufletul copilului, ea va afecta intreaga familie.
Autor: Alina Negrutiu
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:
Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota:
5
din 5
- 1 vot.
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.