Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

VIDEO: Sfaturi pentru o prezentare reusita – Partea I

Tags: prezentare reusita, impact, public, potentiali clienti

Nu de putine ori am fost pusi in situatia de a sustine o prezentare in fata unei audiente mai mari sau mai mici, fie colegi, fie potentiali clienti. Desi pare usor la prima vedere, nu oricine poate face fata unui astfel de exercitiu oratoric.
Iata cateva sfaturi pentru a avea o prezentare de impact.

Stapaniti subiectul
Cine crede ca este suficient sa fii doar un bun orator si nu este necesar sa cunosti foarte bine subiectul abordat se inseala amarnic. Toata constructia prezentarii poate fi daramata ca un castel de carti de joc de doua-trei observatii sau intrebari la care nu va dovediti in stare sa raspundeti convingator.
 
Pe de alta parte, este total inoportun sa depasiti limitele si sa ca straduiti sa le demonstrati celor care va asculta ca sunteti un mare expert in domeniu, utilizand termeni de specialitate sau plictisindu-i cu divagatii de la subiect. Audienta isi va pierde curand interesul iar dumneavoastra veti deveni antipatic, motiv pentru care va vor cauta nod in papura cerandu-va tot felul de informatii suplimentare si intrerupand expunerea.
 
Specialistii spun ca cel mai eficient este sa va structurati prezentarea pe trei mari idei principale, urmand ca celelalte informatii pe care ati dori sa le mai oferiti sa fie introduse cu tact in discutiile de la sfarsit.
 
Prezentati planul
Structurati-va prezentarea logic si expuneti planul inca de la inceput. Si aici sunt tot trei pasi importanti de facut.
In primul rand trebuie sa le spuneti foarte limpede inca de la inceput despre ce anume veti vorbi. Puteti face acest lucru punctand cateva idei principale, care se vor regasi pe parcurs.
In al doilea rand, mentineti firul prezentarii si dezvoltati pe rand punctele si subpunctele, asa cum v-ati propus.
In incheiere, faceti un scurt rezumat al prezentarii. Reamintiti pe scurt ce anume ati dorit sa explicati si punctati concluziile cu care participantii trebuie sa ramana dupa ce ies din sala.
 
Utilizati imagini
Este inutil sa va mai spunem ca o prezentare moderna este neaparat insotita de un Powerpoint sau de orice alt tip de slide-uri. De asemenea, toata lumea stie ca utilizarea unei imagini care sa sintetizeze ideea principala pe care doriti sa o transmiteti in momentul respectiv este mult mai sugestiva decat utilizarea unui simplu text.
 
Deseori insa, se intampla ca imaginea afisata pe slide sa fie in totala disonanta cu ideea pe care prezentatorul vrea sa o transmita, iar publicul sa ramana cu o opinie total contrara celei dorite. Deci, mare grija la imagini!
 
Faceti o repetitie inainte de prezentare
Pare amuzant, dar este un exercitiu foarte serios. Incercati sa va sustineti prezentarea mai intai in fata unei cunostinte si veti vedea cate greseli puteti evita
Foarte important este ca o astfel de repetitie va poate arata cat timp dureaza prezentarea pregatita, ceea ce va ajuta enorm in a evita situatiile penibile in care potentialul client este nevoit sa plece la jumatatea expunerii din cauza ca dumneavoastra v-ati intins prea mult iar el are stabilite alte intalniri de afaceri.
 
Familiarizati-va cu sala
Pasul anterior nu este suficient, pentru ca de cele mai multe ori conditiile de acasa nu sunt aceleasi cu cele in care va veti adresa auditoriului. Trebui sa ajungeti in sala de prezentare cu ceva timp inainte, pentru a va obisnui cu dimensiunile incaperii, cu pozitia celor in fata carora urmeaza sa vorbiti si mai ales cu aparatura pe care o veti utiliza.
 
Aveti lumina necesara, prelungitoarele, tabla si markerele de care aveti nevoie? Se aude ce spuneti pana la ultimele randuri sau aveti nevoie de microfon? Daca totul este in regula, puteti fi ceva mai linistit. Daca nu, grabiti-va si rezolvati aceste probleme pana la sosirea celorlalti. Acestia trebuie sa va gaseasca relaxat, destins, increzator ca totul va merge ca pe roate si ca vor asista la un moment foarte interesant.
Autor: Marketing Portal


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016