Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce ar fi trebuit sa spui la interviu: 5 scenarii posibile

Tags: interviu de angajare, greseli la interviu, angajator, obtinerea jobului dorit, loc de munca

Multi dintre cei care isi cauta in job se plang de faptul ca nu primesc nicio oferta concreta de angajare, in ciuda faptului ca sustin zeci de interviuri. Daca si tu faci parte din aceasta categorie, este posibil ca singurul vinovat sa fii chiar tu, sabotandu-ti sansele de a obtine jobul dorit, fara ca macar sa stii acest lucru.
Iti prezentam in continuare cateva din cele mai frecvente greseli pe care candidatii le fac in cadrul unui interviu de angajare:
 
Scenariul 1: Intervievatorul iti adreseaza intrebari legate de pauza mare dintre joburi. Tu te pierzi in detalii nesemnificative, devii incoerent si adopti o atitudine defensiva.
 
Ce ar fi trebuit sa zici: Angajatorul ti-a citit deja CV-ul inainte sa te cheme la interviu. Prin urmare, stia deja de existenta acelei pauze iar aceasta nu reprezinta un inconvenient atat de mare. Explica-i situatia fara a te emotiona si fara a deveni defensiv.
 
Scenariul 2: Intervievatorul te intreaba de ce ar trebui sa te angajeze pe tine. Tu incepi sa enumeri toate calitatile care te recomanda pentru postul respectiv. Nu gresesti cu nimic oferind un astfel de raspuns, insa ar trebui sa continui.
 
Ce ar fi trebuit sa zici: „Este o intrebare foarte buna. In loc sa va ofer un raspuns prestabilit, as prefera sa va arat ce pot face in cadrul unui interviu de proba.” In cadrul unui interviu sau unei zile de proba, candidatul efectueaza toate sarcinile postului respectiv, astfel incat managerul sa poata masura performanta acestuia.
 
Scenariul 3: Angajatorul te intreaba: „De ce vrei sa iti schimbi jobul actual?” Te asteptai sa ti se adreseze aceasta intrebare, prin urmare nu ar trebui sa te surprinda. Tu oferi un raspuns negativ, deoarece esti suparat: „Seful meu nu ma place. M-am saturat sa incerc sa ii fac pe plac!”
 
 Ce ar fi trebuit sa zici: Sinceritatea este intotdeauna binevenita in cadrul unui interviu. Insa nu ar trebui sa fii atat de sincer incat sa iti elimini sansele de angajare. Daca vrei sa iti parasesti jobul actual din cauza unor probleme personale, nu trebuie sa fii atat de specific. Poti oferi un raspuns neutru: „Am avansat cat de mult am putut la jobul actual. Acum caut un alt post care sa imi permita sa evoluez, sa administrez o echipa mai mare, etc.”
 
Scenariul 4: Angajatul obisnuit isi cauta un nou loc de munca odata la 2 ani. Prin urmare, angajatorul isi doreste sa stie cat timp intentionezi sa petreci in compania respectiva, daca vei fi angajat. Tu nu stii exact ce sa raspunzi si spui: „Pana la pensie.” Poate ti se pare ca angajatorul ar trebui sa fie multumit, insa in lumea de astazi, nimeni nu va da crezare unui astfel de raspuns.
 
Ce ar fi trebuit sa zici: Demonstreaza-ti ambitia si dedicatia, spunand urmatoarele: „Doresc sa raman in cadrul companiei atata timp cat pot creste pe plan profesional si pot contribui la dezvoltarea departamentului in care lucrez.”
 
Scenariul 5: Angajatorul te intreaba care sunt pretentiile tale salariale. Tu raspunzi printr-o intrebare: „Care este bugetul pentru aceasta pozitie?” Din pacate, intervievatorul se enerveaza deoarece eviti un raspuns concret.
 
 Ce ar fi trebuit sa zici: Poti evita o data raspunsul la aceasta intrebare, insa daca esti intrebat din nou, va trebui sa oferi un raspuns concret: „Luand in considerare responsabilitatile acestui post si performantele mele anterioare, as dori sa primesc un salariu cuprins intre... si ....”
 
Ofera raspunsurile corecte, fara a deveni prea defensiv sau emotional, si vei reusi sa obtii jobul dorit.
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.97 din 5 - 38 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016