Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Predictii pe internet: Mesajele online ajuta la decodarea starii de spirit a consumatorului, dar si a evolutiei pietei

Tags: hal varian, google, google trends, twitter

In ceea ce-l priveste pe Hal Varian, economistul-sef al Google, totul, inclusiv optiunile culinare, se bazeaza pe date. Anul trecut i-a venit ideea unui Google Price Index (GPI). Acesta foloseste baza de date a cumparaturilor via Google, pentru a masura inflatia in timp real, ca alternativa la statisticile oficiale.
Hal Varian a demonstrat ca datele economice pot fi mult mai usor adunate folosind resursele online, in timp ce, pentru statisticile oficiale, datele sunt adunate de la magazine si publicate dupa o luna.
 
Economistii, investorii si jurnalistii urmaresc cu infrigurare datele emise lunar de autoritati. Exista insa si un punct in minus: aceste rapoarte privind o anumita luna sunt date publicitatii pe la mijlocul lunii urmatoare si sunt, de obicei, revizuite, cateva luni mai tarziu.
 
Intre timp, Hal Varian a descoperit ca varfurile si coborasurile in volumul de cautari pe Google pentru anumite produse, cum ar fi masinile sau vacantele, au precedat fluctuatiile din vanzarile acestor produse. Alti cercetatori au aratat ca numarul de cautari pentru termeni legati de locurile de munca constituie o predictie buna a ratelor somajului, iar mentiunile pe Twitter despre candidatii politici pot fi corelate cu rezultatele electorale. 
 
In aceste conditii, Google Trends furnizeaza zilnic si saptamanal rapoarte privind volumul de cautari privind anumite domenii. Aceste date privind numarul de cautari pot fi corelate cu nivelul activitatii economice din domeniile respective si, astfel, dand o mana de ajutor in realizarea unor predictii asupra datelor din perioada imediat urmatoare.
 
Johan Bollen, profesor la Universitatea Indiana din Bloomington, a facut o comparatie intre tendintele starii de spirit a americanilor si fluctuatia indicelui bursier Dow Jones Industrial Average (DJIA). Concluzia: anxietatea este strans corelata cu modificarile indexului privind pretul actiunilor. Varfurile nivelurilor de anxietate sunt urmate, la trei zile, de caderi ale preturilor actiunilor.


 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016