Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele mai mari 16 achizitii ale Google si ce s-a ales de ele

Tags: achizitii google, google, google+, android, doubleclick, motorola, youtube

Cele 12,5 miliarde de dolari cheltuite pentru achizitionarea Motorola va fi cea mai mare suma cheltuita de companie vreodata, de patru ori mai mare decat fostul lider la acest capitol, DoubleClick, scrie Business Insider.
In ultimii zece ani, Google a fost unul dintre cei mai mari si mai de succes achizitori din industria tech si isi datoreaza renumele afacerilor inteligente. Platforma sa de baza, motorul de cautare, si cele mai tari afaceri recente, inclusiv Android, YouTube si publicitatea expusa, toate provin de la alte companii.
 
Va oferim mai jos o lista a celor mai mari 16 achizitii de-a lungul timpului si o mica istorie a evolutiei lor.
 
#16: Platforma Android pentru telefoane mobile, "pana la" 50 de milioane de dolari (conform estimarilor)
 
In octombrie anul trecut, directorul de marketing al Google, David Lawee, a numit achizitia din 2005 a platformei Android "cea mai buna afacere a tuturor timpurilor". La mai putin de trei ani de la lansare, aceasta a devenit cea mai populara platforma de pe telefoanele inteligente din lume.
 
#15: Serviciul de social search Aardvark, 50 de milioane de dolari
 
Google a platit aproximativ 50 de milioane de dolari pentru serviciul de social search Aardvark (un serviciu care le permite utilizatorilor sa caute in retelele sociale informatii despre prieteni) in februarie 2010, dar n-a facut mare lucru cu ele. Totusi, exista indicii conform carora Google+ va integra Aardvark sau ce-a mai ramas din acesta.
 
#14: Platforma de plati Jambool, 70 de milioane de dolari
 
Jambool a fost creata in 2006 de Vikas Gupta (cel care a contribuit si la dezvoltarea sistemului de tranzactionare al celui mai mare comerciant online din lume, Amazon.com) si de Reza Hussein. Initial, Jambool a fost vazuta ca o platforma de colaborare sociala, pentru ca un an mai tarziu sa creeze aplicatii pentru retelele sociale care permiteau schimbul de monede si bunuri virtuale.
 
Google a cumparat aceasta platforma in luna august a lui 2010. Specialistii spuneau la vremea aceea ca ea va constitui o parte din reteaua de socializare planuita de companie. De fapt, nu s-a lucrat decat cu platile pentru aplicatii, Google anuntand la inceputul acestei luni ca va inchide Jambool Social Gold in mai si va inlocui serviciul cu propriul sistem de plata.
 
#13: Platforma de publicitate Invite Media, 81 de milioane de dolari
 
Google a cumparat aceasta companie de tehnologie in domeniul publicitatii in iunie anul trecut, trasformandu-l pe fomdatorul de doar 24 de ani al acesteia, Nat Turner, in milionar. Invite este o platforma (DSP) care-i ajuta pe cumparatorii de publicitate sa-si plaseze produsele pe platforme de schimburi de reclame si nu a fost inca integrata de Google printre celelalte produse care cumpara publicitate. 
 
#12: Unelte de RSS Feedburner, 100 de milioane de dolari
 
In iunie 2007, Google a platit 100 de milioane de doalri pentru aceasta companie care produce instrumente pentru publicitari si utilizatori de administrare a fluxurilor RSS. Se mai zbate inca, dar RSS-ul a devenit din ce in ce mai putin interesant dupa nasterea Twitter (condus, apropo, de fostul fondator Feedburner, Dick Costolo).
 
#11: Compania detinatoare a tehnologiei de cautare vizuala (visual search) Like.com, peste 100 de milioane de dolari
 
Google a cumparat aceasta companie vara trecuta si si-a pus echipa sa lucreze pentru o linie de haine pentru femei Boutiques.com.
 
#10 (la egalitate cu locul 9): Applied Semantics, 102 milioane de dolari
 
David Lawee poate crede ca Android-ul este cea mai buna achizitie a Google, dar, din punctul de vedere al ROI, este dificil sa bati Applied Semantics, care a construit AdSense - platforma de publicitate platita care este inca responsabila pentru cea mai mare parte din profiturile Google.
 
#9 (la egalitate cu locul 10): Serviciul automat de plasare de publicitate la radio, dMarc, 102 milioane de dolari
 
Aici avem de-a face cu o eroare de judecata: in 2006, Google a platit 102 milioane de dolari pentru aceasta platforma de plasare automata de reclame la radio si a oferit o uluitoare garantie de 1,1 miliarde de dolari, pe baza performantei sale. Afacerea nu a prins niciodata aripi si Google a inchis programul pe la mijlocul anului 2009.
 
#8: Compania de comprimare video On2 , 133 de milioane de dolari
 
Google a incercat sa cumpere aceasta companie cu 106 milioane de dolari, dar actionarii ei au plusat si, in cele din urma, s-a ajuns la suma de 133 de milioane, in ianuarie 2010. Vara trecuta, Google a anuntat ca va da la liber codecul video VP8 pe care l-a obtinut odata cu On2, redenumindu-l WebM. Google a tot incercat intre timp sa foloseasca WebM ca inlocuitor al H.264, folosit la scara mult mai larga pentru filmele pe Web.
 
#7: Operatorul de jocuri online Slide, 228 de milioane de dolari (conform estimarilor)
 
Google a cumparat compania care se afla in spatele SuperPoke in luna august anul trecut contra sumei de 228 de milioane de dolari (pretul era initial de 182 de milioane de dolari). Slide este inca operationala ca entitate distincta in cadrul Google si nu pare a contribui prea mult la Google+. In schimb, creeaza produse pentru telefoanele mobile, cum ar fi aplicatia de partajare de poze Photovine.
 
#6: Admeld, companie de optimizare a reclamelor, 400 de milioane de dolari (daca afacerea va fi finalizata)
 
AdMeld este una dintre companiile care ajuta publisherii sa decida ce reclama sa accepte dintr-o multime de surse si oferte. Printre concurentii americani ai AdMeld se numara Rubicon Project si Pubmatic. 
 
Google si-a anuntat planurile de a cumpara Admeld in iunie. Autoritatile ameicane au anuntat luna trecuta ca vor analiza afacerea ceva mai atent, ceea ce nu inseamna ca ea va fi blocata. La fel s-a intamplat si in cazul ITA si DoubleClick si Google a reusit sa bata palma in cele din urma.
 
#5: Serviciile de securitate a e-mail-ului Postini, 625 de milioane de dolari
 
Google a cumparat aceasta companie in luna iunie a lui 2007 si a integrat serviciile de e-mail, cum ar fi blocarea spam-ului si arhivarea, in conturile de Gmail pentru utilizatorii business. 
 
#4: ITA, servicii de calatorie, 700 de milioane de dolari
 
Google a licitat 700 de milioane de dolari pentru ITA, furnizor de informatii aeriene pentru conpanii aeriene, agentii de turism si motoare de cautare competitoare. 
 
#3: AdMob, publicitate pe telefonul mobil, 750 de milioane de dolari
 
Cand spunem azi Android avem in vedere cresterea volumului de cautare pe mobil, dar Google spera sa tranforme publicitatea pe telefonul mobil intr-o mare afacere. De aceea a platit 750 de milioane de dolari pentru AdMob in noiembrie 2009. De atunci si pana cum, sefii de la AdMob au plecat, inclusiv fostul CEO Omar Hamoui si sursele spun ca integrarea nu merge chiar atat de bine.
 
#2: YouTube, 1,65 miliarde de dolari
 
Poate parea o gluma acum, dar cand Google a cumparat serviciul in 2009 se supunea unui mare isc: YouTube era incarcat de continut de autor pe care utilizatorii il incarcau fara permisiune si putea sa se confrunte cu nenumarate procese. Google a negociat abil contractele cu detinatorii continutului si a instituit o polica rezonabila privind descarcarile. YouTube a inflorit si aduce acum un profit de peste 1 miliard de dolari pe an. 
 
#1: Tehnologia de afisare de publicitate DoubleClick, 3,1 miliarde de dolari
 
Achizitia din 2007 a DoubleClick a lansat Google in lumea publicitatii. Publicitatea afisata nu este la fel de lucrativa ca publicitatea platita pe cautare, dar ramane o sursa importanta de profit pentru Google.

 
Autor: Madalina Alexe


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016