Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum ne schimba creierul tehnologia. De ce poate fi daunator

Tags: creativitate, retelele de socializare, tehnologie, creierul, fomo, teama

Suntem in permanenta conectati la mediul online. Au trecut ani buni de cand am facut cunostinta cu retelele de socializare si inca le descoperim beneficiile pentru afacerile noastre. Nu le mai punem la indoiala calitatile in aceasta privinta, dar acordam oare suficienta atentie influentelor negative pe care tehnologia a adus-o cu sine?

E dimineata si in birou au ajuns doar doi colegi. Parcurgem fluxul de stiri, citim cele mai importante titluri, verificam casuta de mail. Incepem sa ne pierdem in raspunsuri si sa oferim solutii in diferite directii, raspunzand mesajelor care par urgente.


Inchidem, intr-un final, inbox-ul. Nu trec insa zece minute si revenim. Accesam una dintre retelele de socializare. Revenim la munca. Peste alte cincisprezece minute, mintea noastra pare sa isi redirectioneze brusc atentia. Mail. Facebook. Twitter. Inapoi la munca. Twitter. Mail. Munca. Facebook. Munca.


Senzatia ca ratam ceva daca nu ne reconectam cu retelele de socializare a primit si o denumire din partea specialistilor: FOMO (Fear Of Missing Out = teama de a nu rata ceva). Ce ne poate scapa insa din vedere? Ce s-ar putea intampla daca nu ne accesam e-mailul decat dupa pranz? Daca e ceva extrem de important, vom primi un telefon, nu un e-mail.


Si, desi devenim obsedati de a nu rata vreo informatie sau noutate, pierdem din vedere tocmai esentialul. Ne concentram spre exterior, in loc sa privim spre interior. Nu ne petrecem timpul in preajma problemei pe care o avem de rezolvat, ci ni-l umplem cu activitati pe care le includem in tot felul de categorii: cercetare, inspiratie, conectare cu mediul.



Toate aceste informatii sunt insa ZGOMOT. Iar acest zgomot ne impiedica sa ne auzim propriile ganduri, sa ratam momentele de sclipire pe care ni le ofera creierul si sa ne simtim, la finalul zilei, obositi de prea multa munca si cu senzatia (pe buna dreptate) ca nu am reusit sa finalizam sarcinile de pe lista.


Sa ne reeducam, asadar, in fata tehnologiei care a reusit deja sa schimbe foarte mult modul in care gandim, actionam si privim o problema. Ca solutie, trebuie sa construim in jurul nostru un perete care sa ne puna la adapost de tot acest iures informatic.


Iar in linistea pe care o vom obtine, sa constatam, nu fara uimire, ca avem cele mai bune idei si ca toata creativitatea de care ne stiam capabili a revenit.


Foto.
Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016