Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Performanta Romaniei spre obiectivele Deceniului Digital 2030, sub media UE
Tags: digital, comertul online, social media, marketing digital, magazin online
Raportul "Deceniul Digital 2024" arata ca 59% din populatia Romaniei considera ca digitalizarea serviciilor publice si private de zi cu zi ii usureaza viata, fiind printre cele mai scazute cifre inregistrate in Uniunea Europeana (UE), mult sub media de 73%.
Raportul "Deceniul Digital 2024" arata ca 59% din populatia Romaniei considera ca digitalizarea serviciilor publice si private de zi cu zi ii usureaza viata, fiind printre cele mai scazute cifre inregistrate in Uniunea Europeana (UE), mult sub media de 73%.
Programul Deceniul Digital stabileste obiective concrete pentru anul 2030 în vederea unei digitalizări de succes, care să promoveze competitivitatea, reziliența, suveranitatea, valorile europene și acțiunile climatice. In fiecare an, UE evalueaza progresul statelor membre in vederea atingerii tintelor stabilite.
Impactul digitalizarii asupra vietii cetatenilor
Aproape trei sferturi dintre europeni (73%) considera ca digitalizarea serviciilor publice si private le face viata mai usoara, dintre care 19% afirma chiar ca le face viata "mult mai usoara". Mai putin de un sfert (23%) cred ca digitalizarea serviciilor publice si private de zi cu zi le face viata mai dificila.
Intrebati cat de importante vor fi tehnologiile digitale intr-o serie de domenii ale vietii cotidiene pana in 2030, mai mult de 8 din 10 respondenti din UE (83%) spun ca acestea vor fi importante pentru a intra in contact cu oamenii, prietenii si familia si aceeasi proportie (83%) sustine ca vor fi importante pentru a accesa serviciile publice online. Aproximativ 8 din 10 respondenti (79%) se asteapta ca, pana la sfarsitul deceniului, accesarea sau primirea de servicii de asistenta medicala sa fie importanta.
Intr-o serie de domenii, aproximativ 3 din 4 respondenti se asteapta ca importanta tehnologiilor digitale sa creasca pana in 2030:
- utilizarea, cumpararea si vanzarea de produse si servicii online (76%)
- accesul si utilizarea serviciilor de transport (76%)
- accesul la oportunitati de educatie si formare (75%)
- accesul, interactiunea si/sau crearea de materiale/continut online (74%)
- implicarea in viata democratica (74%)
- contributia la combaterea schimbarilor climatice (74%).
Aproximativ 7 din 10 respondenti (69%) se asteapta ca tehnologiile digitale sa fie importante pentru lucrul la distanta.
Importanta perceputa a tuturor acestor domenii a crescut de la sondajul din anul 2023. Cele mai mari cresteri se inregistreaza in ceea ce priveste importanta preconizata a contributiei la combaterea schimbarilor climatice (+8%), implicarea in viata democratica (+6%) si lucrul la distanta (+6%).
Raportul de tara pentru Deceniul Digital 2024
Raportul de tara, publicat la inceputul lunii iulie, evidentiaza progrese notabile in digitalizarea serviciilor publice si a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din Romania, dar arata si provocari persistente in imbunatatirea competentelor digitale de baza si in extinderea retelelor 5G.
Romania are potentialul de a-si imbunatati performanta pentru a contribui la obiectivele si tintele Deceniului Digital al UE. In 2023, tara noastra a realizat progrese notabile in digitalizarea serviciilor publice si a IMM-urilor si a continuat sa aiba o performanta remarcabila in ceea ce priveste acoperirea FTTP (Fibre to the Premises). Cu toate acestea, persista provocari semnificative in imbunatatirea competentelor digitale de baza in randul populatiei si in implementarea retelelor 5G.
Nivelul de digitalizare al IMM-urilor din Romania ramane foarte scazut. Acest lucru reprezinta un potential enorm pentru ca economia romaneasca sa devina mai inovatoare, mai productiva si mai competitiva, inclusiv pentru sectorul TIC, relativ puternic si cu crestere rapida.
Mai putin de 27% din IMM-urile din Romania indeplinesc criteriile de intensitate digitala de baza, adica utilizeaza cel putin 4 din cele 12 tehnologii selectate in indicele de intensitate digitala (Digital Intensity Index). Asta inseamna ca Romania are posibilitatea de a-si imbunatati performanta pentru a contribui la obiectivul UE pentru 2030 privind digitalizarea IMM-urilor.
S-a observat o crestere puternica fata de ultima perioada de raportare comparabila (2021). Cu toate acestea, valoarea ramane scazuta comparativ cu media UE de 57,7% si foarte departe de obiectivul UE 2030 de 90% si obiectivul national de 75% stabilit in foaia de parcurs.
Alti indicatori relevanti confirma necesitatea intensificarii actiunilor in tara noastra:
- Doar 22,6% dintre IMM-urile din Romania utilizeaza un pachet software de planificare a resurselor intreprinderii pentru a partaja informatii intre diferite domenii (de exemplu, contabilitate, planificare, productie si marketing), comparativ cu o medie UE de 43%.
- Iar 15,3% dintre IMM-urile din Romania utilizeaza social media, comparativ cu o medie a UE de 31,5%.
- Putin sub 12% din IMM-urile romanesti isi vand produsele si bunurile online, comparativ cu o medie a UE de 19,1%.
Desi aceste cifre sunt semnificativ sub media UE, toate au crescut in ultima perioada de raportare.
Procentul cifrei de afaceri din comertul electronic este o exceptie, deoarece a ramas constant la 7,6%, nu foarte departe de media UE de 11,9%.
Anul acesta, statele membre au prezentat, pentru prima data, foi de parcurs nationale care detaliaza actiunile pe care le planifica pentru a-si atinge obiectivele pentru Deceniul Digital 2030. Datele raportului din acest an se bazeaza pe un sondaj Eurobarometru special realizat in perioada 6 martie - 8 aprilie 2024.
Sursa foto: pexels.com
Sursa foto: pexels.com
Autor: MarketingPortal.ro
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:
Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota:
5
din 5
- 1 vot.
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.