Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 tulburari cauzate de mass-media

Tags: tulburari de compartament, tulburari psihice, sindromul asperger, sindromul lumii rele, munchausen, iluzia truman show

Internetul, televizorul, filmele si presa scrisa ne influenteaza intr-o masura mai mare decat am crede sau decat ne-am dori. Va prezentam in continuare cinci tulburari psihice care au fost create de mass-media.
1. Iluzia Truman Show
Truman Burbank, personajul principal al filmului “The Truman Show” din 1998, traia o viata complet obisnuita. Pana cand a descoperit ca intreaga sa viata fusese filmata si era, de fapt, o piesa de teatru. Curand dupa lansarea filmului, psihologii americanii au intalnit multi pacienti care erau convinsi ca vietile lor erau filmate si difuzate 24 de ore din 24 si ca toata lumea stia acest lucru.

Un barbat a simtit nevoia chiar sa mearga la New York pentru a vedea cu ochii lui daca dezastrul de la 11 septembrie a avut intr-adevar loc. Acesta credea ca atacul a facut parte dintr-un show. Aceasta boala a fost denumita astfel abia in anul 2008, dupa ce mai multi de pacienti au declarat ca vietile lor au fost influentate de acest film. Au fost inregistrate peste 40 de cazuri in SUA, majoritatea celor afectati fiind barbati cu varsta intre 25 si 34 de ani.
 
2. Sindromul Munchausen pe internet
Asemenea sindromului Munchausen, atunci cand o persoana pretinde ca este bolnava, ca sufera de traume psihice sau se victimizeaza pentru a atrage atentia si simpatia semenilor, sindromul Munchausen de internet are loc atunci cand toate aceste boli si suferinte imaginare se desfasoara pe internet. Aceasta tulburare a fost descoperita in anul 2000, atunci cand erau la moda conversatiile pe chat si forumuri. In prezent, astfel de persoane se victimizeaza prin intermediul retelelor de socializare si al blogurilor personale.
 
Un caz faimos este cel al lui Debbie Swenson. Aceasta a creat un blog unde isi descria experientele traite, din perspectiva unei tinere de 19 ani bolnave de leucemie, sub numele fals Kaycee Nicole. Reusind sa adune un numar impresionant de fani, aceasta a mai creat un blog separat, in calitate de mama a tinerei bolnave. In anul 2001, „mama” a raportat ca fiica ei a decedat, iar fanii au devenit suspciosi deoarece aceasta a refuzat sa ofere detalii legate de inmormantare. In cele din urma, Swenson a recunoscut faptul ca totul era pura fictiune si ca de fapt combinase povestile mai multor pacienti bolnavi de cancer pentru a da credibilitate personajului.
 
3. Sindromul Paris
Parisul, supranumit si Orasul Luminilor, este considerat de multi ca fiind cel mai romantic loc din lume, unde toata lumea este bine imbracata, toate femeile arata ca niste supermodele si, oriunde ai fi, vei auzi pe cineva cantand la acordeon. Ei bine, realitatea este complet diferita, iar multi turisti sunt complet deziluzionati cand ajung aici. Multi se confrunta cu depresii, palpitatii, halucinatii si ameteli, devenind ostili si agresivi fata de francezi. Majoritatea celor care sufera de sindromul Paris sunt turisti japonezi. Ambasada Japoniei din Franta a creat chiar o linie telefonica disponibila 24/7 pentru turistii suferinzi si exista chiar un documentar pe YouTube adresat acestora.
 
4. Sindromul Lumii Rele
Daca ne uitam des la stiri, vedem doar crime, dezastre naturale si razboaie. Nu ar trebui sa ne surprinda, asadar, faptul ca exista oameni puternic influentati de aceste stiri, care au ajuns sa creada ca lumea este mult mai rea si mai infricosatoare decat este in realitate. Cu cat o persoana este expusa la mai multe stiri negative, cu atat i se schimba perceptia despre lume in rau. Astfel, realitatea inconjuratoare devine mult mai infricosatoare, iar oamenii devin anxiosi si refuza sa mai aiba incredere in semenii lor. Cele mai des intalnite fraze spuse de oameni care sufera de acest sindrom sunt:
- majoritatea oamenilor se gandesc doar la ei
- nu poti sa fii prea atent cand ai de a face cu oamenii / nu poti sa ai incredere in nimeni
- majoritatea oamenilor vor profita de tine daca vor avea ocazia
 
Studiile indica faptul ca persoanele care privesc ore intregi la televizor sunt mult mai dispuse sa declare ca oamenii nu sunt de incredere, dar si sa se intoarca impotriva unui prieten pentru a-si urmari propriile interese.
 
5. Sindromul Asperger pe internet
Persoanele care sufera de acest sindrom nu mai simt nimic pentru semenii lor deoarece uita ca utilizatorii de internet sunt tot oameni, ca si ei. Vedem acest sindrom manifestandu-se in comentarii extrem de ofensive de pe bloguri, terorizarea altor persoane in mediul online si rautate excesiva manifestata pe internet.

Via Mental Floss
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016