Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Te visezi mai puternic? Iata ce trebuie sa faci

Tags: putere, oameni, instinct, sef, cariera

Dorinta de putere este un instinct uman primar. Dar putini reusesc sa o obtina sau, cel putin, sa se bucure de ea in doze mari. Un profesor de la Stanford, Jeffrey Pfeffer, ne spune insa de ce ar trebui ca puterea sa fie una din fanteziile noastre si cum sa ne-o satisfacem. In 12 pasi.
1. Nu crede mitul ca unii oameni s-au nascut sa conduca, altii nu 
O greseala din cele mai mari pe care le fac oamenii este sa creada ca o activitate profesionala perfrmanta este suficienta pentru a obtine puterea si a evita dificultatile organizationale. Prin urmare, oamenii lasa prea mult la voia intamplarii si esueaza in actiunea de a-si administra carierele.

2. Nu trebuie ca toata lumea sa te placa

3. Performanta efectiva conteaza prea putin
Mult mai importanta este relatia cu seful. Salariile intr-o companie se dau mai mult in functie de varsta, de vechime, decat in legatura cu performanta propriu-zisa.

4. Ajuta-i pe oameni sa aiba o parere buna despre ei
Asa se face ca directorii generali sunt inconjurati de oameni care ii sustin, ii apreciaza si ii fac sa se simta bine in pielea lor.
 
5. Construieste o retea de putere eficienta
Multe studii demonstreaza ca retelele de colaborare ajuta la obtinerea unor evaluari pozitive ale performantei, masoara obiectiv succesul carierei la nivel salarial si organizational si apreciaza atitudinile subiective, cum ar fi satisfactia in cariera.
 
6. Incalca regulile, mai ales la inceputul carierei
In fiecare razboi din ultimii 200 de ani intre adversari de forte inegale, tabara mai puternica a castigat cam in 72% dintre cazuri. Dar cand cei din inferioritate si-au inteles slabiciunile si au ales o strategie diferita pentru a minimiza efectele negative, procentul de castig al celor puternici se reduce statistic la 64%.
 
7. Obtine accesul la resursele cheie
Ar fi bine sa fim in pielea lui Sergey Brin sau a lui Larry Page. Sau a lui Bill Gates. Acestia nu sunt inconjurati numai de forte de protectie, ci si de oameni care vor sa-i intalneasca si sa se apropie de ei si de organizatiile pe care le conduc.
 
8. Autoevalueaza-te onest
Pentru ca ne place sa avem o parere buna despre noi insine, tindem sa ne supraevaluam abilitatile si performantele. Cand oamenii se concentreaza pe ceea ce au nevoie pentru a ajunge la urmatoarea etapa, devin mai putin defensivi.
 
9. Intra in rol inainte chiar de a-l obtine
In timp, nu vei mai juca, vei deveni personajul.

10. Nu-ti fie teama sa arati cand esti suparat
Cercetarile arata ca oamenii care nu-si infraneaza reactiile sunt considerati puternici, dominatori. Se crede in general ca cei cu functii inalte reactioneaza mai vehement si sunt mai mult nervosi decat suparati in situatiile nefericite.

11. Nu-ti fie teama sa ceri sfaturi 
Conform unui studiu, respondentii au fost rugati sa estimeze cati oameni ar trebui sa abordeze pentru a avea un chestionar completat de cinci ori. Estimarea medie s-a situat in jurul a 20 de oameni, cand, in realitate, trebuie sa abordam doar zece persoane.

12. Nu uita ca exista un pret care se plateste pentru putere
Inclusiv, dependenta de putere. Cand pleci dintr-o astfel de functie e ca si cum ai opri brusc masina de la o viteza de 100 de km pe ora.

Sursa: "Power: Why Some People Have It — And Others Don't" (Puterea: De ce unii o au si altii nu), de Jeffrey Pfeffer


 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016