Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiectul ACTA ar putea fi noul SOPA, dar mai rau

Tags: acta, sopa, internet, anonymous, tratat

Joi, 26 ianuarie 2012, 22 de tari membre ale Uniunii Europene, printre care se numara si Romania, au semnat proiectul ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) sau Tratatul Comercial Anti-Contrafacere. Iata la ce se refera acest proiect si ce urmari ar putea avea intrarea in vigoare a acestui tratat.
ACTA nu este un proiect nou, fiind propus inca din 2007. Acesta are ca scop principal combaterea pirateriei si a comercializarii de produse contrafacute. In cazul intrarii in vigoare, actul ar urma sa oblige furnizorii de internet sa ofere informatii referitoare la persoanele care incalca legea copyrightului, fara a fi necesara obtinerea unui mandat judecatoresc.
 
Este foarte asemanator tratatelor SOPA si PIPA, care au fost propuse si respinse recent, in urma protestelor vehemente. Multi sunt de parere insa ca noul proiect ACTA ar putea fi chiar mai periculos decat SOPA, ingradind libertatea utilizatorilor de internet si dreptul acestora la viata privata.
 
Exista de asemenea temeri ca acest tratat ar putea conduce la efectuarea de controale ale laptopurilor si telefoanelor mobile pe aeroporturi, ceea ce ar incalca dreptul la viata privata.
 
Printre tarile care au aderat deja la ACTA se numara Austria, Belgia, Republica Ceha, Bulgaria, Romania, Danemarca, Finlanda, Franta, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Malta, Portugalia, Suedia, Slovenia, Spania si Marea Britanie. Exista si tari care nu au vrut sa semneze: Germania, Olanda, Slovacia, Cipru si Estonia.
 
Proiectul urmeaza sa intre in vigoare daca va fi votat de Parlamentul European in luna iunie a acestui an. Activistii, in frunte cu hackerii de la Anonymous, avertizeaza despre noul tratat si spera ca oamenii din intreaga lume sa reactioneze urgent pentru stoparea semnarii acestui act.
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 3 comentarii

Valy 01-Feb-2012 20:02:10
Astia au luat-o razna!
Alin 31-Ian-2012 11:01:58
Juridic vorbind, spatiul de postare este un spatiu virtual, fara putere de dovada in fata unei instante, decat (asa cum au inceput sa apara reglementari specifice) in momentul in care exista anumite contracte semnate si cu certificari de semanatura, etc. - vezi la ce inseamna facturi fiscale on-line, declaratii fiscale, etc.
Ce ar fi ca acceptul de casatorie sau vanzarea locuintei sa se faca on -line?
Unde ar mai exista consensualitatea partilor, liberul arbitru neviciate de fond, forma?
Unde ar mai exista posibilitatea statului de a stavili abuzurile si erorile prin verificarea acceptelor.
Nu va putea niciodata nimeni sa accepte ca natura consensuala este atinsa printr-o simpla agreere prin bifare sau chiar mai putin - prin aderarea unei entitati generale (statul) la reguli de conduita "universale". Nu uitam ca "universal" este definitoriu in natura (gena) internetului, iar acest unniversal nu poate fi suprapus cu individual. Sa nu uitam ca fiecare individ are limite de cunoastere, informare, acceptare de realitati, intelegere de termeni.
mihai 31-Ian-2012 08:23:16
cred ca cea mai buna solutie ar fi ca autori sa -si faca cunoscute lucrarile - operele etc ,prin alte mijloace decat postarea pe internet si daca posteaza sa nu aiba dreptul la a solicita si urmarii identificarea utilizatorilor,considerandu-se dorinta lor - autorilor - de a se face cunoscuti public.

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016