Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Adevarul despre afacerea Google-Motorola: S-ar putea sau nu sa mearga
Tags: google, motorola, patente, android, apple, ipad, iphone, profit, larry page
Google va cumpara Motorola Mobility cu 12,5 miliarde de dolari, gigantul american de internet propunand un pret de 40 de dolari pe actiune, cu 63% mai mult decat cotatia titlurilor la inchiderea bursei vineri.
Google va cumpara Motorola Mobility cu 12,5 miliarde de dolari, gigantul american de internet propunand un pret de 40 de dolari pe actiune, cu 63% mai mult decat cotatia titlurilor la inchiderea bursei vineri.
Potrivit AFP, tranzactia a primit sustinerea unanima a consiliilor de administratie ale celor doua grupuri si ar urma sa fie incheiata la finalul lui 2011 sau la inceputul anului urmator. "Achizitia Motorola Mobility va permite Google dezvoltarea sistemului Android", a precizat grupul american, precizand ca sistemul de operare va ramane deschis tuturor fabricantilor de telefoane mobile cu care Google este in colaborare in prezent.
Fanii Google par a fi cazut cu totii de acord ca, in spatele afacerii, sta doar intentia Goggle de a cumpara o serie de patente. Motorola, compania care a dezvoltat primul telefon mobil in urma cu aproape 30 de ani, detine o multime de patente (peste 17.000) in industrie.
Google n-ar avea nicidecum intentia de a se afunda in noroiul greu al pietei de hardware si se va spala pe maini de operatiunile de productie si distributie cu care Motorola a venit la pachet.
Ceea ce ar fi un plan foarte destept, deoarece Google nu va trebui sa-si bata capul cu:
- conflictul mai mult decat probabil cu partenerii Android, HTC and Samsung, Google devenind acum competitorul lor direct;
- enorma provocare de a repara afacerea de hardware a Motorola, care pierde bani;
- integrarea unei achizitii atat de mari, incat va creste numarul de angajati ai companiei cu peste 60%;
- administrarea unei afaceri globale uriase despre care Google nu stie nimic;
- obtinerea statutului de competitor pe o piata dura in care Google nu are niciun fel de expertiza.
Pe scurt, Google ar trebui sa renunte la afacerea operationala Motorola cat mai curand posibil, mentinandu-si misiunea, cultura, marjele de profit si competenta de baza.
Nu ar trebui insa sa fim atat de siguri. Mai exista inca posibilitatea ca Google sa fi cumparat Motorola nu doar pentru "a apara Android-ul" de atacurile la patente pe care nimeni nici macare nu le-a conceput acum sase luni, ci pentru ca a vrut sa se bata direct cu Apple intr-o afacerea integrata hardware/software.
Apple si-a asigurat o buna parte din piata de telefonie mobila si cea mai mare parte a profiturilor din aceasta industrie, vanzand dispozitive integrate de hardware/software. Intre timp, platforma software a Google, Android, a fost fragmentata si customizata de multii furnizori de hardware, niciunul nereusind sa iasa la inaintare cu un produs atat de iubit ca un iPhone sau iPad.
Larry Page crede probabil ca, dispunand de capacitatile de productie si de design ale Motorola, va putea trece la crearea de telefoane inteligente si tablete care se vor dovedi o competitie reala fata de Apple.
Profiturile uriase ale lui Apple ar putea cu siguranta sa constituie un miraj irezistibil. Dar, in cautarea de profit, Google ar putea foarte bine sa-si coordoneze afacerea de hardware la pragul de rentabilitate, sa-si incarce rezervorul afacerii de baza, cea cu motorul de cautare, asigurandu-se ca Apple nu-si baga coada aici.
Microsoft a vrut, de asemenea, sa cumpere patentele Motorola, dar nu a fost deloc interesata de achizitionarea afacerii hardware. Una din partile atractive ale ofertei Google a fost tocmai faptul ca a vrut sa cumpere ambele componente.
Autor: Alina Negrutiu
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:
Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota:
5
din 5
- 1 vot.
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.