Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amenda Apple. Acordurile fiscale preferentiale continua sa fie sanctionate dur de Comisia Europeana

Comisia Europeana a demarat o campanie intensa impotriva acordurilor fiscale preferentiale. Recent, executivul comunitar a impus o amenda de 13 miliarde de euro grupului american Apple. Potrivit unor declaratii facute de mai multi experti si oficiali, cel mai probabil, comisarul european pentru Competitie, Margrethe Vestager, se va concentra pe companiile europene.
Astfel, asa cum aminteste Agerpres, din cele 38 de decizii adoptate de Margrethe Vestager dupa ce in 2013 Comisia a inceput sa ancheteze aproximativ 1.000 de companii din aproximativ 23 de state membre UE, decizia de a cere grupului Apple sa ramburseze Irlandei taxele neplatite pentru perioada 2003-2014, pe motiv ca autoritatile de la Dublin au favorizat in mod ilegal Apple cu un regim fiscal comparabil cu ajutoare de stat a fost cea mai importanta.

Aceeasi sursa aminteste ca si binecunoscuta companie Starbucks are de rambursat Olandei circa 300 milioane de euro, iar o diviziei a companiei Fiat trebuie sa returneze Luxemburgului o suma similara..

De asemenea, intr-un dosar separat, sunt implicate 35 de firme din Belgia, informeaza Agerpres, intre care unele sunt din SUA. Comisia Europeana nu a comunicat pana acum cand va lua o decizie cu privire la alte doua cazuri importante care vizeaza alte doua grupuri americane, Amazon si McDonald's, ambele cu sediul fiscal in Luxemburg.

"Este evident ca Executivul comunitar nu va putea sa investigheze 1.000 de acorduri fiscale. Va alege incalcarile cele mai grave ale legii", considera Georg Berrisch, partener la firma de avocatura Baker Botts, care a apreciat ca datele publicate in 2014 in urma scandalului Luxleaks ar putea da o serie de indicii Comisiei, conform aceleiasi surse.

Potrivit Agerpres, Jonas Koponen de la firma de avocatura Linklaters a subliniat ca amenda impusa Apple ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru alte companii cu privire la modul in care institutiile politice, nu doar in Europa, raspund la presiunile opiniei publice pentru a strange mai multe taxe de la corporatii.
Autor: Stefan Matei


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016