Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cateva lucruri pe care nu le stiai despre tine

Tags: corpul uman, creier, oameni, evolutie

Corpul uman este o masinarie grozava, plina cu fluide, cu chimicale in miscare, care se amesteca in continuu, masinarie care functioneaza cu precizie si o coordonare impecabila, producand totul, de la memorie la mucus, scrie livescience.com. Iata cateva dintre secretele modului in care functionam.
Pielea noastra are patru culori
Toate tipurile de piele, fara colorare, este de culoare crem. Vin apoi vasele de sange de la suprafata care adauga o nuanta de rosu. Un pigment galben pateaza panza. In cele din urma, melanina, creata ca raspuns la razele ultraviolete, apare ca fiind neagra. Toate aceste tonuri se suprapun in diverse proportii si produc culorile de piele ale oamenilor de diverse rase.
 
Lumea intreaga rade cu noi
La fel cum, daca umarim pe cineva cascand, ni se induce comportamentul si noua, dovezi recente sugereaza ca rasul este o sugestie sociala pentru imitare. Cand auzim un ras puternic este stimulata o regiune a creierului asociata cu miscariel faciale. Imitarea joaca un rol esential in interactiunea sociala. Semnale ca stranutul, rasul, plansul si cascatul pot constutui moduri de creare a unor legaturi sociale puternice in cadrul unui grup.
 
Creierul mare face sa avem prea multi dinti
Evolutia nu este perfecta. Daca ar fi fost, nu am mai fi avut masele de minte. Uneori, trasaturi inutile raman la nivelul speciilor care evolueaza, doar pentru ca nu fac rau. Maselele de minte nu au fst insa dintotdeauna o sursa de venit pentru stomatologi, ci un folositor al treilea set de molari pentru mestecarea carnii. Creierul uman s-a dezvoltat, la fel si structura maxilarului, dar gura a ramas supraincarcata de dinti.
 
Cilii celulelor misca mucusul
Majoritatea celulelor din corpul nostru au prelungiri care arata ca niste perisori si care se numesc cili. Acestia auta la indeplinirea unei mari varietati de functii, de la digestie la auz. In nas, cilii ajuta la transportarea mucusului din cavitatea nazala inspre gat. Vremea rece incetineste acest proces de drenaj, facand ca mucusul sa se acumuleze si sa ne „imbogateasca” cu maneci ingalate. Membranele naszale inflamate fac si ele ca nasul sa se infunde.
 
Pubertatea remodeleaza structura creierului 
Stim cu totii ca schimbarile hormonale din organism sunt necesare pentru a incuraja cresterea si a pregati corpul pentru reproducere. Dar de ce este adolescenta atat de neplacuta la nivelul trairilor? Hormoni ca testosteronul influenteaza dezvoltarea neuronilor in creier si schimbarile facute asupra creierului pot avea consecinte comportamentale numeroase. Asteptati-va la sentimente de neadaptare, apatie si slabe abilitati de luare a deciziilor, pe masura ce cortexul frontal se maturizeaza.
 
Mare parte din ce mancare este devorata de creier
Desi cantareste doar 2% din greutata totala a corpului nsotru, creierul cere 20% din oxigenul si caloriile ingerate. Pentru ca mintea noastra sa aiba mereu resurse, exista trei artere cerebrale care pompeaza mereu oxigen. Un blocaj sau o rupere la nivelul acestora infometeaza celulele creierului si afecteaza functionarea regiunii respective. Vorbim de un atac cerebral.
 
Pozitia corpului afecteaza memoria
Nu-ti mai aduci aminte cand sarbatorim 20 de ani de la casnicie, sotior drag? Pune-te intr-un genunchi. Amintirile sunt strans imbracate in simturi. Un miros sau un sunet ne poate aduce aminte de un episod indepartat al copilariei. S-a demonstrat recent ca trecutul revine in memorie mai repede si mai corect daca redam si pozitia corporala pe care o aveam in amintirea pe care o dorim sa o retraim.

 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016