Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Erotismul vinde. Intotdeauna

Tags: reclame, studiu, persuasiune, publicitate

Daca aveati dubii ca nu ar fi asa, cel mai recent studiu in materie de marketing vine sa vi le spulbere. Totul pentru ca in locul lor, cercetatorii sa aseaze explicatia stiintifica.
Asadar, de ce asocierea dintre reclama si erotism este atat de "fatala"? Explicatia oamenilor de stiinta suna cam asa:  imaginile atractive activeaza acele parti ale creierului care ne fac sa cumparam sub presiunea impulsului de moment, ignorand orice element rational. Iar impulsul creat nu este altceva decat un stimul emotional. Astfel, in razboiul emotii – rationament, se pare ca emotiile au castig de cauza.
Studiul a relevat faptul ca reclamele ce se folosesc de persuasiunea logica (PL), de lucruri evidente si convingatoare (precum detaliile tehnice ale unui produs), au un impact mult mai redus decat reclamele care fac apel la persuasiunea non-rationala (PNR), la trairi, sentimente, emotii (placere, bucurie).
Imaginea unei femei care zambeste cuceritor pe un billboard va face mai multi barbati sa-si lipeasca privirea de aceasta, decat, sa spunem, un panou reprezentand o masina si detaliile ei tehnice. Si asta in ciuda pasiunii masculine pentru brandurile pe patru roti. Practic, acestia se lasa prada, involuntar, persuasiunii non-rationale.

Pentru a verifica ipoteza in mod stiintific, cercetatorii de la Universitatea din California au conectat 24 de adulti la o serie de monitoare ce permit analiza activitatii cerebrale. Apoi i-au expus reclamelor. Asa au constatat ca rata activitatii cerebrale in acele parti ale creierului care implica procesele decizionale este mult mai scazuta in cazul reclamelor de tip PNR decat cele de tip PL.
De altfel, creierul pare sa fie mult mai putin activ atunci cand este confruntat cu analiza unei imagini atractive, care emana sex-appeal. Iar atunci cand rationamentul lasa garda jos, cad si restrictiile pe care acesta le-a impus. Astfel, imboldul de a cumpara se naste aproape instantaneu.
"Reclamele PL au activat mereu acele regiuni ale creierului care sunt implicate in procesul decizional si in analiza emotiilor, in vreme ce reclamele PNR actioneaza asupra zonelor mai slabe ale creierului si ne determina sa cumparam produsul promovat in reclama. Cercetarile au relevat faptul ca publicitarii incearca mai degraba sa seduca consumatorii, decat sa-i convinga sa cumpere ceva", explica Ian Cook, profesor dr. in cadrul UCLA, citat de Daily Mail.
 
Autor: Lacramioara Vidru


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016