Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factoring de 1,75 miliarde de euro, in primele 6 luni din an

Tags: factoring, factoringul intern, ing bank, domeniul fmcg, key accounts

Piata de factoring a inregistrat o crestere de 15,5% in primele sase luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a lui 2015. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Asociatia Romana de Factoring (ARF) in randul membrilor sai, dar si a unor institutii financiare non-membre. Serviciile de factoring sunt oferite in principal de departamentele specializate din cadrul bancilor, dar si de institutiile financiare nebancare specializate (IFN-uri).
"Din punct de vedere al volumelor, studiul realizat de noi a relevat faptul ca cea mai mare crestere a inregistrat-o factoringul intern, avand un avans de 20% fata de anul trecut, nivelul situandu-se la aproximativ 1,35 miliarde de euro. O pondere importanta in factoringul intern este detinuta de un produs relativ nou pe piata, dar care functioneaza foarte bine in relatia dintre conturile mari (Key Accounts) cu furnizorii lor, si anume reverse factoring. Finantarile prin reverse factoring depasesc 364 milioane de euro la jumatatea anului. O crestere procentuala consistenta de 28% a avut-o si factoringul de export, aceasta ajungand la un nivel de aproximativ 338 milioane de euro", precizeaza Bogdan Rosu, presedinte ARF.

Din punct de vedere al domeniilor care au contribuit la cresterea volumelor pe factoring intern in prima jumatate a acestui an, pe primul loc se situeaza, si de aceasta data, sectorul constructiilor, cu o pondere de 17% din totalul creantelor gestionate in beneficiul schimburilor comerciale interne, urmat, cu o contributie de 16%, de sectorul FMCG.

In ceea ce priveste masura in care companiile din sectorul FMCG au accesat produsele de factoring, studiul ARF arata ca acestea au insumat, la jumatatea anului curent, aproximativ 220 milioane de euro pe plan intern, in usoara crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acelasi sector genereaza 26% din totalul volumului de creante gestionate prin factoring de import, in crestere cu 7% fata de rezultatul anului 2015.

"Cresterea finantarilor prin factoring in domeniul FMCG, atat la intern cat si la import, este generata de cresterea consumului. Acest lucru a fost posibil ca o consecinta previzibila a scaderii TVA la alimente, a cresterilor salariale importante din ultimele 12 luni, in sectorul public (cresteri de aproximativ 21 procente), precum si a accelerarii creditarii segmentului de persoane fizice (in special creditelor de consum "fara fluturas"), care a ajuns la un maxim al ultimilor ani. Toate aceste premise au condus evident la o supra-incalzire a consumului, cu accent pe bunurile din import, lucru care se observa mai pregnant in zona de FMCG. Banii suplimentari disponibili au fost directionati de catre consumatori in special catre nevoile primare si anume categoria produselor alimentare, dar si non-alimentare, concluzie care reiese, de altfel, si din datele INS, publicate recent", explica Bogdan Rosu.

Un alt sector de activitate cu o pondere importanta in factoringul intern este cel de IT&C (12%) urmat indeaproape de sectorul Energiei (11%). Dealtfel, acest sector este foarte bine reprezentat si in factoringul de export, unde a inregistrat cea mai mare crestere si anume de 8%.

Pentru restul anului, membrii ARF considera ca piata isi va mentine acelasi ritm de crestere, fiind posibila chiar o accelerare a acestuia, avand in vedere sezonalitatea pe care factoringul o inregistreaza in fiecare an.

Informatiile pentru evaluarea pietei de factoring la sase luni au fost furnizate de catre membrii ARF - Access Financial Services IFN, Banca Comerciala Romana S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., EximBank, IFN Next Capital Finance S.A., ING Bank Romania S.A., Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A., incluzand, de asemenea, si date oferite de institutii non-membre, precum si un estimat si pentru ceilalti jucatori care nu au raspuns  solicitarii noastre.

Sursele de informatii utilizate au fost: ARF, BNR si INS. Mai multe informatii legate de factoring si de activitatea ARF gasiti pe www.asociatiadefactoring.ro.
Autor: Mihai Georgescu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016