Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Feedback-ul sincer denota o stima de sine ridicata

Tags: stima de sine, feedback pozitiv, feedback negativ, critici constructive

In general, evitam sa oferim feedback negativ prietenilor sau colegilor si exista persoane care sunt pur si simplu incapabile sa isi critice, constructiv sau nu, apropiatii. Se pare insa ca adoptam aceasta atitudine din dorinta de a ne proteja pe noi insine, nu pe ceilalti, cel putin asa reiese dintr-un studiu recent realizat de British Journal of Social Psychology.
Pentru realizarea studiului respectiv, au fost efectuate mai multe experimente. Participantilor le-a fost data sarcina de a oferi feedback cu privire la un exercitiu de scriere atat fata in fata, cat si in mod anonim, iar altora li s-a spus ca feedback-ul lor nu va ajunge niciodata la urechile persoanei in cauza. In acelasi timp, fiecare participant a trebuit sa raspunda unor intrebari referitoare la stima de sine.
 
Desi in mod teoretic toate aceste detalii nu ar trebui sa conteze, s-a descoperit ca participantii cu o stima de sine redusa au oferit un feedback mai mult pozitiv, lasandu-l deoparte pe cel negativ, in timp ce participantii cu stima de sine ridicata au oferit acelasi feedback, indiferent de metoda utilizata.
 
Iata concluziile cercetatorilor: “Aceste date releva importanta dezvoltarii unor culturi care sa incurajeze oferirea de feedback in mod sincer si fara rezerve, cat si primirea de feedback in mod nedefensiv. Culturile care promoveaza feedback-ul pozitiv ar putea ajuta la depasirea anumitor frici ale persoanelor care ofera feedback si ar reduce tendinta de ajustare a feedback-ului in functie de persoanele prezente.”
 
Avand in vedere ca feedback-ul sincer este esential in dezvoltarea unui proiect, rezulta ca trebuie mai intai sa ne crestem stima si respectul de sine pentru a putea primi si oferi feedback autentic. Cercetatorii ne sugereaza de asemenea sa incercam o abordare diferita cand solicitam feedback-ul cuiva, inlocuind intrebarea “Ce parere ai despre acest lucru” cu “Ce simti in legatura cu asta”.
 
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016