Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NASCUTE DIN CENUSA: Mari companii tech fondate in timp de criza

Tags: companii tech, criza economica, marea criza, recesiune, groupon, isilon, sony-ericsson, bula dotcom

Toata lumea vorbeste despre faptul ca ne indreptama vertiginos spre o noua criza economica. Ceea ce inseamna finantare redusa, consum minimalizat si mult mai putine sanse de a scoate repede capul la lumina. Si ce daca?
De fapt, un inceput intr-o perioada de recesiune poate fi benefica, deoarece forteaza companiile sa construiasca afaceri reale, cu clienti reali, in loc sa se bazeze pe concepte, aplicand o disciplina fiscala pe termen lung.
 
Poate tocmai de aceea unele dintre cele mai mari nume din high-tech au pornit si inca cu dreptul in vremuri cu economie firava. 
 
1. Groupon s-a lansat in noiembrie 2008 si este acum gata pentru un IPO urias.
 
O noua runda de cupoane s-a dovedit a fi o afacere buna pe timp de criza. Asteptarile vizand valoarea Groupon se invart in jurul sumei de 10 miliarde de dolari.
 
2. Producatorul de jocuri online Playdom a fost infiintat in 2008 si s-a vandut pentru peste 500 de milioane de dolari in 2010.
 
Disney a cumparat compania anul trecut cu 763 de milioane de dolari.
 
3. Compania de stocare de date Isilon a fost infiintata in timpul bulei dotcom si s-a vandut anul trecut cu 2,5 miliarde de dolari.

Isilon aproape s-a frant sub greutatea unui scandal financiar, dar cofondatorul Sujal Patel si-a preluat din nou functia de director executiv in 2007, a rasturnat situatia si a vandut compania anul trecut contra sumei de 2,5 miliarde de dolari.
 
4. Sony-Ericsson a pornit ca o societate mixta in octombrie 2001, imediat dupa spargerea bulei dotcom.
 
Compania a ajuns, in 2009, sa fie cel de-al patrulea producator de telefoane mobile la nivel mondial.
 
Sony-Ericsson inca livreaza milioane de telefoane anual, dar a scazut un pic din cauza cresterii Apple si a aparitiei telefoanelor ieftine din China. Este acum doar pe locul 10, conform ultimului raport Gartner.
 
5. ARM a aparut in timpul dezastruoasei alunecari in gol ce a inceput in 1990 si este acum parte din cea mai mare parte a pietei de telefonie mobila.
 
Recesiunea de la inceputul anilor 1990 a lovit puternic Marea Britanie si a durat aproape trei ani. ARM a fost creata chiar inainte de cadere. Procesoare care au la baza desing-ul sau se regasesc in majoritatea telefoanelor inteligente si a tabletelor de peste tot. Compania a castigat 190 de milioane de dolari din vanzarile ultimului trimestru.
 
6. Adobe a luat viata in 1982.
 
Lupta continua dintre HTML5 si Flash tinde sa eclipseze faptul ca Adobe domina complet piata de design de software si ca are niste profituri de care putine companii de gen se bucura: in ultimele patru trimestre, a castigat aproape 1 miliard de dolari pe an si peste 4 miliarde de dolari din vanzari. Capitalizarea bursiera se ridica la peste 12 miliarde de dolari.
 
7. Microsoft a fost fondata la mijlocului anilor ‘70, in timpul crizei petrolului.
 
Microsoft are pielea tare tabacita: a fost infiintata in New Mexico in aprilie 1975, imediat dupa terminarea recesiunii care a lovit in 1973, si a fost reconstituita ca societate comerciala in statul Washington in iunie 1981, exact atunci cand a inceput recesiunea anilor 1980.
 
8. Hewlett-Packard a fost creata la finalul Marii Crize.
 
Dave Hewlett si Bill Packard si-au format compania intr-un garaj, in 1939. Tehnic vorbind, nu era criza atunci (Marea Criza a durat intre 1929 si 1933 si a fost urmata de o alta criza intre 1937 si '38). Dar 1939 a fost un an greu, iar multi istorici sunt de acord ca Marea Criza nu s-a incheiat decat in septembrie 1939, cand Hitker a invadat Polonia si a izbucnit Al Doilea Razboi Mondial.

 
Autor: Madalina Alexe


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016