Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Zilele Google sunt numarate?

Tags: google, apple, facebook, amazon, vechiul internet, venituri

Listarea la bursa a Facebook, depasind cu mult operatiunea Google din 2004 (1,67 miliarde de dolari), tirajul de critici impotriva deciziei Twitter de a cenzura cateva mesaje, dar si rezultatele de trimestru patru sub asteptari ale Google, toate acestea indica un singur lucru: apropierea fantasticei, pana acum imaginarei, zile a sfarsitului Internetului, asa cum il stiam pana acum.
Apple, Amazon, Facebook isi ridica mari ziduri de aparare, in timp ce Google ramane pe dinafara, suna comentariul revistei Time.
 
Nu va speriati, vechiul Internet unde Google a cunoscut maretia este inca acolo, dar, la fel ca padurile tropicale, este amenintat cu reducerea drastica. Din ce in ce mai adesea, ne logam pe versiunea de net a Facebook sau a Amazon. Alteori, folosim telefonul inteligent si ne descarcam o aplicatie, in loc sa mai cautam pe Google.
Investitorii deja s-au apucat sa parieze pe posibilii castigatori ai noului Internet: in ultimii cinci ani, in ciuda recentei scaderi, actiunile Amazon au cunoscut o crestere cu 370%, ale Apple cu 438%, iar ale Google doar cu 17%. Decalajul de performanta se va adanci si declinul lent al Google isi va continua procesul de durata.
 
Google este pus sub semnul pieirii, pentru ca are prea putin de-a face cu tehnologia, in schimb absolut totul cu modelele de afaceri. Poti cumpara sau copia tehnologia, dar schimbarea unui model de business reprezinta cel mai greu lucru pentru orice companie. Modelul de afaceri Google si aproape toate veniturile si profiturile firmei depind de Internetul ramas deschis. Cand noi cautam ceva pe Google, compania incaseaza miliarde din publicitate. Daca Internetul se schimba, modul original de a face afaceri al celor de la Google isi va pierde valoarea.
 
Cand Google si-a raportat rezultatele acum doua saptamani, titlurile ziarelor au scos in evidenta cresterea cu 25% a veniturilor din trimestrul IV, comparativ cu anul trecut. Investitorii s-au axat insa pe scaderea costului pe clic, principala cauza fiind o cmpetitie din ce in ce mai acerba din partea Facebook, Amazon si Apple.
 
Sa incepem cu Facebook, care a ridicat un "cybergard" in jurul celor peste 800 de milioane de  utilizatori si refuza sa imparta informatii esentiale cu Google. Acest lucru inseamna ca celebrele cautari Google nu mai sunt la fel de valoroase pentru agentiile de publicitate. 
 
Amazon s-a lansat pe piata cu acelasi truc, dar avand o si mai mare indemanare. Amazon a luat sistemul de operare Android, aflat la liber, si l-a adaptat  pentru tableta sa Fire. Cu alte cuvinte, Amazon se bucura de o calatorie gratuita, in vreme ce Google nu primeste nimic la schimb. Nici date, nici venit din publicitate. Odata ce ne logam cu parola pe Amazon, parasim Internetul "liber" al Google.
 
Primul pe ultima turnanta este insa Apple. Universul pe care si l-a creat compania este ca televiziunea prin cablu, detinatoare a propriului continut. Telefoanele, calculatoarele si tabletele pe care ni le ofera sunt ca beneficiile pe care ni le ofera compania de cablu. Continutul pe care-l consumam poate sa fie un film descarcat, un cantec, o carte, o aplicatie sau ceva ce cumparam online, nimic din ceea ce generam in calitate de clienti Apple neajungand si pe mainile Google. 

Pericolul cu care se confrunta Google este acela ca, pe masura ce retelele de socializare, telefoanele inteligente si tabletele ajung sa domine Internetul, sansa sa de a castiga venituri din publicitate in urma cautarilor online scade, laolalta cu influenta de care se bucura.

Da, Google are Android si Google +, dar aceste arme ar putea sa nu-i fie de ajuns in lupta catre trecerea la Internetul nou. Google + e la distanta mare pe scala utilizatorilor fata de Facebook si nu prea sunt motive pentru care investitorii sa creada ca va prinde reteaua lui Zuckerber din urma. 
 
Sistemul de operare Android este un succes mult mai palpabill. Cei mai multi comentatori se concentreaza pe cresterea rapida a Android, precum si pe faptul ca are o cota de piata mai mare decat iPhone. Insa mai mult de jumatate din cautarile pe mobil provin de la utilizatorii de iPhone. 
 
Detinatorii de licenta precum Samsung si HTC sunt capabili sa adapteze software-ul Android propriilor scopuri. 
 
Google este inca o forta. Chiar si castigurile sale dezamagitoare au fost uriase. Dar nu mai sunt epicentrul zeitgeist-ului. 
 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 3 comentarii

Adina 07-Feb-2012 15:33:47
Chiar daca sunt numarate, mai au mult de numarat...

Nu va suparati "treceam prin zona", sa zic asa, am vazut discutia dvs. "intima" si as vrea sa va intreb ce motiv ati avut de ati sters comentariul domnului Gabriel?
Gabriel 07-Feb-2012 14:44:56
Multumesc pentru precizare cu rugamintea sa repostati comentariul meu.
Cu stima, Gabriel
MK Portal 07-Feb-2012 14:00:51
Domnule Gabriel,

Apreciem interesul dumneavoastra extrem de pasionat. In articol este precizata sursa si se face legatura catre aceasta. Asa se procedeaza in preluarile din presa straina.

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016